Un vigilant en una platja de Barcelona, l'estiu de l'any passat
L'any passat, les platges van estar tancades durant la revetlla de Sant Joan

Recomanacions del Procicat per Sant Joan: accés a platges, sopars, festes i transport

Hi haurà control d'aforament a les platges que s'obrin al públic i que es desallotjaran a les sis del matí

RedaccióActualitzat

La nit de Sant Joan és, per als cossos de seguretat i emergències, una de les més complicades de l'any. Per això es reforcen els efectius de guàrdia als cossos de Bombers, Mossos d'Esquadra i també als serveis d'emergències, com el 112, que entre les 8 del vespre i les 3 de la matinada pot arribar a rebre més de 4.000 trucades.

El departament d'Interior ha presentat aquest dimecres el dispositiu previst per aquesta nit de revetlla.

"Seguim en pandèmia i hem de mantenir l'alerta", ha recordat aquest dimecres el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, que ha fet una crida a la prudència i la responsabilitat per evitar cap tragèdia durant la revetlla.

"Estem en una societat que ha fet un esforç brutal per preservar la vida i la salut, des de la canalla fins a la gent gran, amb una autocontenció extraordinària. Gràcies a aquesta responsabilitat, a la vacuna i als serveis públics, que han estat a l'alçada, ens n'hem sortit. No perdem tota aquesta lluita per no ser responsables una nit que ha de ser d'alegria."

L'any passat hi va haver 700 incidents durant la revetlla en què van haver d'intervenir els Bombers. Fa dos anys, el 2019, n'hi va haver 1.175. En previsió que aquestes xifres es repeteixin, els efectius dels Bombers s'han reforçat en més d'un 50% i estaran oberts tots els parcs de bombers voluntaris per poder atendre totes les emergències. 

Pel què fa al dispositiu de Mossos, hi haurà més de dos mil agents desplegats i 67 punts per fer controls d'alcoholèmia i drogues. Els agents també controlaran que totes les festes, revetlles o fogueres hagin estat autoritzades i es compleixin les condicions dels permisos atorgats.

Pel que fa al trànsit, es preveu que més de mig milió de vehicles (uns 525.000) surtin aquest dimecres de l'àrea metropolitana de Barcelona i tornin de forma més esglaonada. Per diumenge es preveu la tornada de 295.000 vehicles, les mateixes xifres de l'any 2019.


Les platges es desallotjaran a les 6.00 del matí

El conseller ha explicat que "focalitzarem en incendis, seguretat ciutadana, ordre públic i platges",  les quals es desallotjaran a les 6 del matí. 

A diferència de l'any passat, aquesta revetlla estarà obert l'oci nocturn i també la majoria de platges del litoral català, malgrat la recomanació del Procicat, que optava per tancar-les per evitar grans aglomeracions: "Es recomana controlar l'accés o aforament de les zones on habitualment es produeixen aglomeracions o bé el seu tancament per evitar-les".

Joan Ignasi Elena s'ha sumat a aquesta recomanació de tancament de platges per a tots aquells municipis que no puguin garantir un control d'aforament i el compliment de les mesures sanitàries contra la Covid.

Tot i aquestes recomanacions, la majoria d'ajuntaments del litoral han consensuat mantenir les platges obertes per la revetlla tot i que amb mesures: hi haurà controls d'accés i no s'hi podrà entrar amb begudes alcohòliques, tendes de campanya ni aparells musicals. Les que no obriran, en canvi, són les de la zona sud de l'àrea metropolitana: el Prat, Viladecans, Gavà, Castelldefels, Garraf, Sitges, Vilanova i Cunit.


Sopars a l'aire lliure

En els àpats de grups d'amics i familiars al carrer, el Procicat adverteix que només està permès als espais habilitats, de lleure, de descans i de pícnic. I recomana als ajuntaments "ampliar aquests espais o habilitar-ne de nous de caràcter temporal per afavorir-ne l'ús i evitar espais no controlats".

Des de dilluns es permeten les trobades sense límit de persones tot i que es recomana que els grups no siguin més grans de 10. En el cas de bars i restaurants, hauran de seguir les condicions específiques del sector: servei fins a les 01.00 hores, màxim 6 persones per taula en inteior i 10 a exterior i 50% d'aforament en espais interiors.

 

El Procicat permet les falles, correfocs i baixades de la flama del Canigó ( Roger Segura / ACN)


Activitats culturals organitzades

Amb les mesures vigents a dia d'avui, per als concerts i els actes culturals el màxim aforament permès és del 70%, amb 1.000 persones com a màxim en espais interiors o 3.000 a l'aire lliure o espais interiors amb ventilació reforçada.

En el cas d'espais a l'aire lliure on l'aforament màxim pugui ser superior a 15.000 persones, es podrà arribar al 20% d'aquest aforament si s'estableixen sectors independents de fins a 3.000 persones cadascun.

El públic ha d'estar assegut amb preassignació de seients, d'acord amb les normes vigents, i es permet el servei de restauració si hi ha llicència o autorització específica.
 

Oci nocturn

Els bars musicals han de tancar a les 02.30, i les discoteques i sales de festes, a les 03.30. L'aforament està limitat al 50% a l'interior, on els grups a les taules poden ser d'un màxim de 6 persones i de 10 a l'exterior.


Fogueres permeses

Es podran encendre fogueres, amb l'autorització municipal, sense aglomeracions i amb distància de seguretat d'1,5 metres entre persones. El Procicat, però, recomana els foguerons per evitar un nombre elevat de persones.

En el cas de correfocs i altres activitats amb mobilitat, com les falles o la baixada de la flama del Canigó, el Procicat diu que "no es permet la interacció del públic amb els membres de l'activitat".
 

Es podran encendre fogueres i fer focs artificials, amb l'autorització municipal, sense aglomeracions i amb distància de seguretat ( Roger Segura / ACN)


Reforç del transport públic

El servei de transport públic haurà de reforçar la freqüència de servei per evitar grans aglomeracions, però el Procicat recomana als ciutadans que la mobilitat en transport públic es faci fora dels horaris habituals, avançant-la sempre que es pugui.

Pel que fa al metro, el servei funcionarà tota la nit.

ARXIVAT A:
Procicat
Anar al contingut