S'aixeca el límit de 10 persones a les trobades socials (ACN/Miquel Codolar)
S'aixeca el límit de 10 persones a les trobades socials (ACN/Miquel Codolar)

Noves mesures anti-Covid: tornen les trobades sense límit de persones

Reobre l'oci nocturn i a les festes majors es poden habilitar espais de ball com els envelats

RedaccióActualitzat

Trobades socials sense límit de persones: a partir d'aquest dilluns 21 de juny, les reunions socials i familiars poden ser de més de deu persones, perquè el Procicat ha aixecat la limitació vigent fins ara, que ha passat a ser una recomanació.

"A partir de dilluns 21, les trobades poden ser de més de deu persones, tot i que es recomana evitar-ho."


És la novetat més destacada de la nova relaxació de mesures, juntament amb l'ampliació del màxim nombre de persones que poden seure a taula en les terrasses de bars i restaurants, que passa de sis a deu clients, i l'autorització per habilitar espais de ball com els envelats a les festes majors, que fa deu dies es va anunciar que es tornaven a autoritzar, després d'un any de restriccions i confinament.

Les taules de les terrasses podran ser de fins a 10 persones no convivents (ACN / Sílvia Jardí)


A la roda de premsa del Procicat hi han intervingut Masó i la directora general de Protecció Civil, Mercè Salvat, acompanyades de Joan Colom, subdirector general de Drogodependències, i Imma Solé, subdirectora de Protecció Civil.

La nova resolució sobre les mesures anti-Covid està previst que tingui una vigència de dues setmanes, de manera que s'aplicaran, d'entrada, fins a la mitjanit del diumenge 4 de juliol.

L'aixecament del límit de deu persones en les trobades socials s'ha anunciat en la roda de premsa de presentació de la nova resolució sobre mesures per contenir la pandèmia a Catalunya.

De tota manera, la nova secretària general de Salut, Meritxell Masó, ha apel·lat al senti comú, ha demanat "evitar aglomeracions i situacions de risc" i ha fet una crida a "mantenir les mesures bàsiques" ja conegudes de mascareta, distància, rentat de mans i ventilació. A més, recorda que aquestes mesures són reversibles o ampliables en funció de l'evolució de les dades epidemiològiques.


Oci nocturn a partir del 21

Els locals d'oci nocturn poden tornar a obrir a partir de la mitjanit. La reobertura de l'oci nocturn coincideix amb la setmana de la revetlla de Sant Joan.

No s'ha atès, per tant, l'última petició de la patronal de l'oci nocturn, Fecasarm, que havia demanat que el sector pogués reobrir abans perquè "els locals puguin agafar rodatge de cara a la segona nit més multitudinària de l'any". També, asseguren, per "per evitar un nou episodi de botellons i festes il·legals", contra els quals demana "mà dura" a les administracions.


L'oci nocturn assegura que evita botellons i festes il·legals (ACN / Gemma Sánchez)

Fesacarm denuncia que, només a Barcelona, s'han desallotjat més de 60.000 persones durant els últims sis caps de setmana per participar en activitats com aquestes, "totes sense mesures sanitàries".

Des del Departament de Salut, Colom s'ha mostrat d'acord a obrir l'oci nocturn: "Si no obrim l'oci nocturn regulat, és possible que molts joves continuïn utilitzant vies alternatives", i ha defensat que l'oci nocturn "pot oferir més garanties de seguretat".

Els empresaris temen que, després d'aquests mesos tancats, sigui "més difícil que la gent torni als locals legals, on s'han de complir unes regles i obligacions", com ara portar mascareta, ballar amb mascareta sense consumir, esperar torn per ballar, comprar entrada anticipada o fer cua.


Discoteques grans, venda anticipada

Colom, que ha estat l'interlocutor de Salut en les negociacions amb la patronal de l'oci nocturn, ha explicat que les discoteques amb un aforament de més de 500 persones han de fer venda anticipada d'entrades, telemàtica, de manera que els clients queden registrats.

D'aquesta manera, durant un mes es disposarà de les dades identificatives d'aquestes persones, per si cal fer un estudi de traçabilitat arran d'un contagi.


Sales de joc, fins a la una

Arran de la nova resolució que entra en vigor dilluns, les sales de joc podran retardar el tancament fins a la una de la matinada; ara havien de tancar a les deu del vespre.

En l'àmbit de l'esport, s'aixeca la limitació de deu persones en interiors i es manté l'aforament del 50%. I s'augmenta l'assistència a assemblees i altres reunions d'entitats esportives: a 1.000 persones en interiors i 3.000 persones en exteriors i interiors amb ventilació reforçada.  


Gimnasos sense cita prèvia i festes escolars

En l'última reunió del Procicat, la setmana passada, ja s'havien relaxat algunes restriccions contra la pandèmia de la Covid-19. Des de dilluns passat ja no cal demanar cita per fer activitats a l'interior dels gimnasos i altres equipaments esportius, sinó que se substitueix per un control d'accés i un registre per controlar l'aforament i la traçabilitat de contactes.

Pla general d'una sala de gimnàs, el mes de febrer
Pla general d'una sala de gimnàs, el mes de febrer (ACN / Albert Segura Lorrio)

A més, el Procicat també va aprovar la instrucció del Departament de Salut sobre festes de final de curs i graduació, que manté l'obligatorietat de dur mascareta però permet que els alumnes es facin la foto de grup sense.


Alerta per l'extensió de la variant delta

Els indicadors epidèmics continuen millorant lentament a Catalunya, però preocupa l'avanç de la variant delta del coronavirus. En dues setmanes, la variant de la Covid que té l'origen a l'Índia s'ha multiplicat per quatre a Catalunya i ha passat de ser el 3% de les infeccions al 12%. Les autoritats sanitàries indiquen que molt aviat serà la dominant.

Gent amb mascareta a l'Eix Comercial de Lleida
Gent amb mascareta a l'Eix Comercial de Lleida (ACN / Oriol Bosch)

L'extensió d'aquesta variant podria endarrerir la decisió de retirar la mascareta a l'exterior, una mesura que reclama Catalunya i també altres governs autonòmics com el del País Valencià, Madrid, Extremadura, Múrcia o les dues Castelles.

ARXIVAT A:
Covid-19DesescaladaProcicatCoronavirus
Anar al contingut