Madrid

Rajoy denuncia un tracte privilegiat a Otegi i Zapatero l'acusa de fer una "oposició inútil"

El PP ha tornat a portar al Congrés el tema de la possibilitat que Batasuna es presenti a les eleccions. El cap de l'oposició, Mariano Rajoy, ha preguntat al president del govern què farà per impedir-ho i ha denunciat un suposat tracte de privilegi a Arnaldo Otegi, el portaveu abertzale. José Luis Rodríguez Zapatero li ha contestat que complirà i farà complir la llei. Zapatero ha retret a Rajoy que el PP presenti contínuament preguntes sobre el tema d'ETA i la política antiterrorista. El president s'ha preguntat si no hi ha altres temes que interessin al país i ha acusat el líder popular de ser "poc responsable" i fer "una oposició perfectament inútil per als ciutadans".

Actualitzat

Rajoy ha assegurat que Batasuna actua com un partit "normal" i la fiscalia "està fent el possible i l'impossible" per endarrerir els judicis d'Otegi i evitar-li la condemna. Al seu parer, Zapatero, després "del que ha passat" amb De Juana Chaos està "implorant" un missatge d'ETA. D'aquesta manera el govern intentaria "justificar el que ningú entén, que una organització terrorista, sense deixar de ser-ho, vagi a les eleccions.

El president del govern ha replicat que la llei de partits es complirà "al peu de la lletra". Zapatero ha afegit que no li estranyen les crítiques a la fiscalia de Rajoy, per la falta de respecte del líder popular a les decisions judicials en relació amb el terrorisme. Una falta de respecte que, segons ha dit, ha demostrat el dirigent del PP fins i tot amb el Suprem amb la resposta a la decisió sobre Iñaki de Juana Chaos. Finalment el president del govern ha retret a Rajoy que li hagi fet 16 preguntes sobre política terrorista, que es una matèria que no s'hauria d'utilitzar per fer oposició, i en canvi no n'hagi fet sobre sanitat, pensions, discapacitats, investigació o el canvi climàtic.

Enfrontament de números 2

El portaveu del PP, Eduardo Zaplana, ha fet una pregunta molt similar a la de Rajoy a la vicepresidenta María Teresa Fernández de la Vega. Zaplana ha preguntat si el govern seguirà "consentint" que Batasuna celebri "impunement" actes polítics. Per Zaplana, el govern ha ressuscitat Batasuna i deixa que els terroristes "marquin la iniciativa".

De la Vega ha respost que els jutges actuen "sense deixar cap marge a la impunitat" i ha demanat al PP que deixi de fer "d'altaveu" dels terroristes posant-los en el centre del debat polític. Per la vicepresidenta del govern, l'actitud dels populars és un "escàndol" i els ha reclamat que no facin més "propaganda" d'ETA.

El president del Congrés, Manuel Marín ha cridat a l'ordre diverses vegades els diputats populars, que han interromput les intervencions de De la Vega i del president del govern.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut