La companyia nord-americana pot arribar a tenir milers d'arxius amb dades dels 200 milions d'usuaris de Prime
La companyia nord-americana pot arribar a tenir milers d'arxius amb dades dels 200 milions d'usuaris de Prime (iStock)

Què sap Amazon de tu? Pregunta-l'hi. Pot semblar inofensiu, però no ho és

Qualsevol usuari registrat pot sol·licitar a l'empresa que li enviï les dades que té sobre ell, una informació que pot comportar riscos a nivell econòmic, de seguretat, de reputació i de privacitat, alerten els experts

Elisenda Rovira OlivéActualitzat

Potser no tens present què vas escriure a la nota d'aquell regal d'aniversari que vas enviar a una amiga fa dos anys; és probable que hagis oblidat el dia que la teva filla petita va cantar per primer cop aquella cançó que tant li agrada i segurament no saps el grau exacte de brillantor amb què tens configurada la pantalla del llibre electrònic.

Jo tampoc recordava res d'això, fins que em vaig descarregar els 115 arxius amb informació que Amazon guarda sobre mi. 

Segons els experts, això és poc, per sota de la mitjana. La companyia nord-americana pot arribar a tenir milers d'arxius amb dades dels 200 milions d'usuaris de Prime, el seu servei de pagament.

Cada usuari es pot descarregar centenars d'arxius que l'empresa guarda sobre ell
Cada usuari es pot descarregar centenars d'arxius que l'empresa guarda sobre ell

Sota la legislació europea, tots els clients de qualsevol empresa que gestioni dades personals poden demanar veure el que recopilen sobre ells. En el cas d'Amazon, amb un procediment relativament senzill.

Algunes de les dades que s'hi troben poden ratllar l'anècdota, però hi ha tanta informació i és tan concreta que, combinada, proporciona un perfil força exacte de la nostra manera de viure. També del nivell de risc que podem tenir en demanar un crèdit o contractar una assegurança, entre moltes altres coses.

Així ho adverteix Selva Orejón, consultora en ciberseguretat i identitat digital:

"La gent acostuma a pensar: 'Jo no tinc res a amagar' o bé 'el que tenen sobre mi no és rellevant'. Però això ens pot afectar a nivell de seguretat, de reputació, de privacitat i també econòmicament."


Àudios, missatges de text i desenes de fulls de càlcul

La quantitat i el tipus de documents que Amazon té de nosaltres dependran, esclar, de la quantitat de serveis de la plataforma que fem servir, tot i que sovint no en siguem ni conscients.

"Tota l'activitat que passi en un dispositiu al qual tu li has donat certs privilegis d'accés --els permisos que donem a les apps quan les instal·lem-- s'emmagatzema automàticament. Moltes d'aquestes dades les necessiten per oferir el propi servei, però n'hi ha d'altres que no", avisa Orejón.

L'empresa també emmagatzema el text de la nota que afegim a un regal que enviem a través de la seva plataforma
L'empresa també emmagatzema el text de la nota que afegim a un regal que enviem a través de la seva plataforma

Així, els arxius poden incloure les gravacions d'àudio de totes i cadascuna de les vegades que hagis interactuat amb el servei de veu Alexa i d'altres moments en què potser no eres conscient de dirigir-t'hi directament.

Si a casa hi tenim instal·lats serveis de domòtica de l'empresa, recopilarà totes les dades que generin. I si tenim una Roomba, a partir d'ara també podria fer-se un mapa de la distribució de la nostra llar i identificar molts dels objectes amb què topi, perquè aquest mes Amazon ha adquirit l'empresa de robots de neteja.

També guardarà la llista dels llibres electrònics que hagis llegit amb Kindle, els trossos que n'hagis subratllat, els anuncis i les recomanacions que t'han aparegut i fins i tot els moments exactes en què t'han sortit avisos indicant que la bateria del dispositiu estava baixa.

Hi pots trobar, a més, els missatges que t'has enviat amb els repartidors a través de la plataforma de l'empresa per concertar lliuraments de paquets. Per descomptat, també hi ha les devolucions de productes que has fet i per quin motiu, les valoracions que hagis escrit en qualsevol article de la botiga online, quant ha durat cada visita al seu web i moltes coses més.

I, esclar, un llistat que diu quants minuts d'aquella sèrie tan rara vas mirar abans de deixar-la córrer (i de qualsevol altre contingut que hagis vist al seu servei de streaming).

També recopilen per on movem el ratolí i on cliquem quan naveguem per la seva pàgina, des de quin telèfon truquem al seu servei d'atenció al client o quan i des d'on fem servir un dispositiu per connectar-nos a Amazon.

Magatzem d'Amazon a la Comunitat de Madrid (Flickr/Álvaro Ibáñez)


Per què fan servir aquestes dades

Amazon rep i emmagatzema "qualsevol informació" que l'usuari els proporcioni, però també dades automàtiques que generem quan visitem les seves webs o plataformes i d'altres que provenen d'altres fonts.

Els dispositius de veu "aprenen" de quina manera parlem o pronunciem certes paraules per entendre'ns millor. És un exemple de per què serveix recollir dades: optimitzar l'experiència d'usuari, o sigui, donar-nos un millor servei.

Un segon ús, més invasiu, seria per exemple "saber amb quantes persones vius, quins són els teus hàbits, quin tipus de cerques fas, etc." per extreure'n perfils de consum, segons explica Orejón. És a dir, per oferir-nos productes o serveis que puguem necessitar o que pel nostre perfil saben que és més probable que els adquirim.

Un tercer ús de les dades és revendre-les a altres empreses, tot i que Amazon nega a l'avís de privacitat que les comercialitzin, almenys de moment. Sí que admet que les comparteix amb les seves filials, que, segons diu, se sotmeten a les mateixes normes de privacitat.

Els que es coneixen com a "data brokers" tenen diferents amalgames de dades i les creuen entre si.

"Si jo habitualment vaig en cotxe a 120km/h per una zona on el límit de velocitat és de 80 km/h, probablement a una companyia d'assegurances li interessarà saber que tinc un perfil de risc. Això, creuat amb dades d'estil de vida, salut o exercici, que també tenen, permet fer-se una idea força clara del meu perfil de clienta a l'hora d'assegurar-me", exemplifica Selva Orejón. 

Amazon emmagatzema informació de terceres parts sobre l'historial creditici de les agències de crèdit, que fa servir, diu, per "ajudar a prevenir i detectar fraus i per ajudar a prevenir i a oferir determinats serveis crediticis o financers a alguns clients". També fan servir "mètodes de puntuació per avaluar i gestionar riscos crediticis".

Els rumors que Amazon podria llançar el seu propi banc fa temps que corren. Mentrestant, però, els interessa "guardar i analitzar informació massiva de pagament i del nivell de confiabilitat dels seus usuaris", avisa Orejón. 

Qualsevol empresa, sigui internacional o no, o entitat pública que reculli dades sobre els seus usuaris o clients està obligada a enviar-nos la informació que té de nosaltres en un termini de 30 dies, el que es coneix com a dret d'accés. Això inclou tant les que es fan servir per registrar-se com les que es generen per l'ús del servei.

"Tens el dret a demanar la supressió d'aquestes dades si vols que les eliminin. També tens el dret de modificació, el d'oposició si no vols rebre comunicacions comercials de l'empresa i el que es coneix com el dret de la portabilitat: obtenir una còpia de totes les dades que un proveïdor té sobre tu per poder facilitar-les a un altre proveïdor i que et pugui oferir un servei similar", explica Víctor Roselló, advocat especialista en protecció de dades.

Les compres són només una petita part de la informació que l'empresa recopila dels usuaris (EFE/Friedemann Vogel)

Passar informació a la policia i altres portes obertes

Un altre ús de les dades que Amazon admet és col·laborar amb les institucions per "complir amb les lleis". També utilitzen informació personal per "prevenir i detectar fraus i abusos amb el fi de protegir la seguretat dels clients".

Als Estats Units ja s'han conegut casos en què empreses tecnològiques han donat dades dels seus usuaris a les autoritats per resoldre investigacions criminals. Per exemple, les imatges de les porters automàtics de l'aparell de videotimbre Ring, que s'envien a la policia sovint per defecte i sense requerir ni tan sols una ordre judicial. 

En alguns casos, això pot tenir conseqüències nefastes. Les dades d'empreses com Google es van utilitzar per processar dones que havien avortat. Al nostre país, la legislació és més restrictiva en aquest sentit, tot i que cal estar alerta dels riscos.

Els clients no són els únics a qui Amazon monitoritza. "A més de l'ús de les dades per controlar els seus clients fins al límit de poder fer mapes dels habitatges, utilitzen les dades per un control al mil·límetre dels treballadors: temps de treball, hàbits, comportaments...", avisa Simona Levi, fundadora d'Xnet i activista i docent en l'àmbit dels drets digitals i la tecnopolítica.

Als EUA, a l'abril l'empresa va perdre el pols per impedir que s'hi creés el primer sindicat. L'expansió d'Amazon en aquest país ha modificat l'economia tradicional de moltes zones i ha tingut una decisiva influència política, tal com documenta el periodista Alec MacGilis a "A l'ombra d'Amazon. Una història del nostre futur" (Periscopi, 2022).

A casa nostra, darrerament Amazon ha rebut una multa milionària de la Generalitat per subcontractar treballadors i ha frenat l'expansió de nous centres logístics per la moderació en les vendes. Davant d'això, el negoci de les dades podria guanyar pes en el seu compte de resultats.
 

El procés, pas a pas

Sota la legislació europea, qualsevol persona que hi estigui registrada pot demanar veure el que l'empresa recopila sobre ella.

Per tal que Amazon ens enviï la informació, cal que presentem una sol·licitud a través del seu web, després d'iniciar sessió amb el nostre usuari.

L'empresa pot tardar unes setmanes a processar-la. Un cop ho hagi fet, rebrem un correu electrònic a l'adreça amb què ens haguem registrat a Amazon, que contindrà un enllaç des d'on descarregar-nos els arxius. 

Anem per parts. Un cop iniciem sessió cal anar a l'apartat de "Servei al client" i, un cop aquí, clicar a "Inici de sessió, seguretat i privacitat". "Consulta de privacitat de dades" i "Sol·licita les teves dades". O directament, podem clicar en aquest enllaç i anar a la pàgina d'ajuda on explica com fer-ho.

A l'apartat d'ajuda al client hi explica com sol·licitar la informació (Amazon)

Quan arribem a la pàgina de fer la sol·licitud, haurem de triar de quins temes volem sol·licitar informació. La darrera opció ens permet seleccionar directament tots els camps.

Un cop enviada la sol·licitud rebrem un correu electrònic de confirmació a l'adreça amb què ens haguem registrat a Amazon.

Llavors haurem d'esperar unes quantes setmanes fins que, finalment, rebrem un mail amb un enllaç per descarregar, un a un, els arxius, que poden ser ben bé més d'un centenar. Tindrem un termini de 90 dies per fer-ho.

L'empresa ens dona accés a un centenar d'arxius que haurem de descarregar (Amazon)

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Amazon
Anar al contingut