Multa milionària a Amazon i a 17 empreses més per cessió il·legal de treballadors

La Generalitat conclou que 559 empleats treballaven en condicions laborals i salarials inferiors a les que tindrien si estiguessin contractats directament pel gegant tecnològic

Actualitzat

Multa milionària a Amazon i a 17 empreses subcontractades pel gegant del comerç electrònic per cessió il·legal de treballadors. Els empleats treballaven en condicions laborals inferiors al que els correspondria si fossin contractats directament per Amazon.

La Generalitat multa Amazon amb 3,2 milions d'euros per incomplir la normativa laboral. Inspecció de Treball ha detectat que 559 repartidors que treballaven per a la multinacional ho feien a través d'empreses subcontractades. Per aquest motiu, considera que tots aquests treballadors haurien de formar part de la plantilla d'Amazon.

L'administració també sanciona 17 empreses subcontractades pel gegant tecnològic amb 2,6 milions d'euros. Amazon haurà de pagar, exactament, un total de 3.195.075 euros de sanció per cessió il·legal de persones, i les 17 empreses, sis de les quals de treball temporal, un total de 2.609.578 euros.

Entre el 2019 i el 2021 la Generalitat ja va interposar 22 sancions a Amazon per incompliment de la normativa laboral, que ascendien fins a 1,1 milió d'euros. D'aquestes sancions, una desena també eren, precisament, per cessió il·legal de treballadors.

Nau logística d'Amazon a Mollet del Vallès
Nau logística d'Amazon a Mollet del Vallès(ACN)

Encàrrecs directament d'Amazon

La investigació, iniciada el mes de febrer passat a Barcelona, conclou que almenys 559 treballadors estaven cedits il·legalment a Amazon amb condicions laborals inferiors a les que haurien tingut si els hagués contractat directament el gegant del comerç electrònic.

Eren persones que feien feines de repartiment en situació i condicions de precarietat laboral, principalment pel que fa a salari i inestabilitat en l'ocupació, a més de no tenir representació legal.

Segons les actes d'Inspecció de Treball a què ha tingut accés TV3, Amazon va crear un sistema amb diferents empreses repartidores per externalitzar els treballadors i no haver-los de contractar.

El sistema és una successió d'externalitzacions: Amazon contractava una empresa repartidora subcontractada. Però no és aquesta empresa qui busca el repartidor, sinó que ho fa una empresa de treball temporal (ETT), que és qui realment els contracta.

Els treballadors rebien l'encàrrec de les feines directament d'Amazon, que fins i tot escollia quins repartidors s'havien de contractar. Al mateix temps, Amazon controlava aquests treballadors a través de l'aplicació que la multinacional imposa a terceres. Sense contractar treballadors propis, controlava cada pas i detall dels treballadors de les empreses repartidores que subcontracta.

D'aquesta manera, Amazon podia tenir treballadors a la carta: repartidors a qui avisava el dia abans a través d'un missatge de WhatsApp, però a qui el mateix dia podia dir-los que finalment no treballaven. Així ho narra una repartidora que treballa per a Amazon a través d'empreses subcontractades:

"El meu dia a dia treballant per ETT per una empresa que treballa per Amazon implica que el mateix dia a les 7.30 em diuen que no he d'anar a treballar perquè la meva ruta s'ha suspès."

Un altre d'aquests treballadors externalitzats és el Luis, que explica a TV3 que ha passat per moltes empreses però mai ha treballat per Amazon:

"Mai he treballat a Amazon perquè mai he tingut un contracte directament amb Amazon, ni tan sols per les subcontractades per Amazon. Sempre he tingut un contracte d'ETT."

Amazon fa la formació als treballadors, dona el vistiplau a la contractació i els diu què han de fer en cada moment i amb detall, fins i tot monitoritzant les rutes que fan amb la seva aplicació.

"Per exemple, si jo estic treballant amb una empresa X i vull passar-me a una altra, és Amazon qui ha de donar permís de si jo puc canviar d'empresa", assegura el Luis.

És per això que Inspecció de Treball determina que hi ha cessió il·legal de treballadors. De fet, Amazon recorda als treballadors que són una extensió de la companyia, també "quan entreguen somriures":

17 empreses sancionades

La llista d'empreses subcontractades pel gegant tecnològic que hauran de pagar una multa, ordenades de major a menor quantia, són:

  • Tipsa Delivery
  • Ara Vinc
  • Internet Commerce Solutions
  • Transportcat Logistics
  • Delivery Asap
  • Travieso Logistics
  • Cacao Logistics
  • Jom Servicios Integrales
  • Anem Advanced Logistics
  • Gal Kajol
  • Duende Logistics

I la llista d'empreses de treball temporal subcontractades amb proposta de sanció, també de major a menor quantia:

  • JT Hiring
  • Gi Group Spain
  • Temporal Quality
  • Iman Temporing
  • Ranstad Empleo
  • Rhone Alpes Servicios España

 

ARXIVAT A:
Drets laboralsPrecarietat laboralAmazon
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut