Què passa amb les imatges gravades per Policia Nacional i Guàrdia Civil l'1-O?
Imatges gravades per un Policia Nacional l'1-O al CEIP Verd de Girona
Madrid

Què passa amb les imatges gravades per la Policia Nacional i la Guàrdia Civil l'1-O?

Un agent que va actuar al Maresme diu al judici que portava una càmera GoPro, però que no sap què ha passat amb les imatges

Josep Maria CampsActualitzat

Un agent de la Guàrdia Civil que va intervenir l'1-O al col·legi electoral del Casal de les Cotxeres de Dosrius, al Maresme, ha explicat aquest dijous al judici del procés que portava una càmera GoPro durant la intervenció.

Aquest agent, que té el número d'identificació TIP V11483E, ha assegurat que no sap per què les imatges que va gravar la càmera, que portava enganxada a l'uniforme, no són al sumari del judici.

Andreu Van den Eynde, advocat de Junqueras i Romeva, interrogant l'agent V11483E aquest dijous al Tribunal Suprem


El testimoni es contradiu

En la declaració, i en resposta a preguntes d'Andreu Van den Eynde, advocat d'Oriol Junqueras i Raül Romeva, aquest agent s'ha contradit: primer ha dit que les imatges "no es veien" bé, però després ha assegurat que no les va veure mai:

Van den Eynde: "Vostès portaven càmeres de gravació?"

Agent V11483E: "Sí. Jo portava una GoPro al pit."

Van den Eynde: "La va fer servir?"

Agent V11483E: "Sí, va estar connectada durant tot el dispositiu."

Van den Eynde: "Sap vostè la raó per què no tinguem els enregistraments d'aquesta càmera?"

Agent V11483E: "Perquè moltes de les gravacions no es veuen, perquè quan anava amb la mà al davant, només es veu el braç i poc més. I a més, aquestes gravacions... no entra dins la meva feina el que se'n fa. S'entrega la càmera quan s'acaba el servei i no en sabem res més."

Van den Eynde: "A qui li va entregar aquestes gravacions?"

Agent V11483E: "Als equips de... En primera instància al meu cap superior, ells l'entreguen a la policia judicial, que són els que ho confeccionen tot, i no li puc contestar més, no ho sé."

Van den Eynde: "En tot cas, la gravació que existeixi de la seva càmera, va gravar tota la intervenció?"

Agent V11483E: "Jo no l'he vist, la gravació... jo no tinc accés a aquesta gravació."

Van den Eynde: "No, però la va connectar..."

Agent V11483E: "Jo em retiro la càmera quan acaba el servei, és a dir, la connecto, i quan s'acaba el servei me la trec i l'entrego. No sé el que ha gravat o el que no."

 

 

Qui va seleccionar les imatges?

Saber quins criteris s'han seguit per seleccionar les imatges gravades pels policies aquell dia és una de les demandes no satisfetes de les defenses, que consideren que s'han incorporat de manera parcial i fragmentària.

A més, defensen que, juntament amb les imatges captades pels ciutadans, aquestes gravacions s'haurien de poder contrastar amb el testimoni dels agents policials durant les seves declaracions.

Aquest dimarts van intentar esbrinar com s'havia fet la selecció interrogant l'inspector que va fer l'informe dels vídeos de la Policia Nacional, que els va dir que ell s'havia trobat els vídeos ja seleccionats. Tampoc va poder explicar per què no hi havia cap vídeo de les actuacions a les demarcacions de Lleida i Tarragona.

Aquell mateix dia el responsable de la Policia Nacional com a policia judicial durant l'1-O va intentar exposar, a preguntes de la Fiscalia i basant-se en aquests vídeos, com la "resistència passiva" dels ciutadans s'havia convertit en "activa", i l'advocat Benet Salellas el va interrompre.

 

El testimoni de tres agents ferits a Dosrius

A més d'aquest agent, aquest dijous al matí, i després del testimoni del comissari dels Mossos Joan Carles Molinero, han declarat dos agents més de la Guàrdia Civil que van actuar al mateix col·legi electoral a Dosrius.

Tots tres consten com a ferits en la intervenció, tots tres han reiterat que van ser rebuts de manera violenta pels concentrats davant del casal, i tots tres han assegurat que no van exercir violència en la seva actuació.

En els dos vídeos següents es pot veure com va ser l'actuació policial en aquest col·legi electoral, el que l'1-O va haver-hi al Casal de les Cotxeres de Canyamars, a Dosrius:

 

 

Interactiu relacionat: Memòria audiovisual de l'1-O

ARXIVAT A:
Judici procés
Anar al contingut