Salellas, durant l'interrogatori del fiscal al responsable de la Policia Judicial de la Policia Nacional durant l'1-O
Salellas, durant l'interrogatori del fiscal al responsable de la Policia Judicial de la Policia Nacional durant l'1-O
Madrid

Salellas s'avança a Marchena amb el veto als vídeos de les acusacions

El jutge no permet comentaris d'un testimoni sobre vídeos i exposa que té el mateix criteri tant per a les acusacions com per a les defenses

Irene VaquéActualitzat

"Que un testimoni opini, resumeixi i comenti els vídeos no és el que procedeix en aquest moment processal."

Aquesta frase la podria haver dit el jutge Manuel Marchena, però en la 25a sessió del judici l'hem sentit de la boca de l'advocat Benet Salellas, de la defensa de Jordi Cuixart.

Els advocats de la defensa han sentit reiteradament com Marchena tancava la porta al visionat de vídeos de l'1-O o el 20S, amb l'argument que ja es veuran més endavant, quan arribi l'anomenada fase documental del judici.

Aquest dimarts, Salellas s'ha avançat a Marchena durant l'interrogatori del fiscal Javier Zaragoza al que era comissari en cap de la brigada de policia judicial de la Policia Nacional de Barcelona, ara jubilat.

El fiscal Javier Zaragoza


El testimoni parlava d'un informe que va subscriure sobre els vídeos gravats amb les càmeres dels cascos d'alguns policies i començava a parlar de la "resitència passiva" que s'havia convertit en "activa". En aquest punt, Salellas l'ha tallat per advertir que "no procedia" aquesta valoració:

"El testimoni està parlant d'un informe de visionat de vídeos que estan incorporats a la causa, la sala podrà comprovar-los directament i ens sembla que, que un testimoni opini, resumeixi i comenti els vídeos no és el que procedeix en aquest moment processal, senyoria."

Marchena escolta els arguments de Salellas en la 25a sessió del judici

Marchena ha admès que estava a punt d'interrompre'l ell, i ha exposat que té el mateix criteri per als vídeos de la defensa que per als de l'acusació:

"En aquest moment l'anava a interrompre. Però el que ha dit fins a aquest moment, relacionat amb els criteris de bolcat, de gravació, etcètera, no implicava cap element valoratiu. I estic segur que l'excel·lentíssim senyor fiscal no l'hi demanarà, encara que la resposta del testimoni anava cap a aquesta direcció. Això no ho necessita la sala, ni per als vídeos de la defensa ni per als vídeos de l'acusació."

Amb l'avís de Marchena, l'interrogatori del fiscal no s'ha allargat més de cinc minuts.

 


Les enganxades pels vídeos

Aquesta vegada, Marchena no ha acusat Salellas de voler "suplantar el tribunal", com va deixar-li anar la setmana passada, quan va plantejar a un testimoni si s'havien vulnerat drets humans a Catalunya la tardor del 2017.

Al llarg del judici, davant dels intents de les defenses que el tribunal admeti el visionat de vídeos per contrastar la credibilitat dels testimonis, Marchena s'ha mantingut inflexible.

Una de les enganxades més punyents la va tenir amb l'advocat Àlex Solà, també de la defensa de Cuixart, quan li va retreure que tornés a insistir en la petició, malgrat saber-ne la resposta. "Tota reiteració és una reiteració de cara a la galeria", va etzibar.


Marchena va fer l'excepció en l'interrogatori a Jordi Sànchez, quan va acabar accedint al visionat d'un fragment d'una connexió en directe del 3/24 la nit de la concentració a Economia, el 20S. El va deixar projectar, però al final va demanar a l'advocada Marina Roig que admetés que "no era indispensable", encara que l'havien vist "amb molt de gust".


I també va admetre el visionat d'un vídeo, que mostra càrregues policials, durant l'interrogatori a l'expresident espanyol, Mariano Rajoy.


Quan es veuran els vídeos?

Les imatges dels fets que han arribat al Suprem es visionaran en la fase documental del judici. Ara som a la testifical, després vindrà la pericial, amb les declaracions d'autors d'informes tècnics encarregats per les parts o pel jutge instructor, i la seguirà la documental, quan s'han de revisar i reproduir a la sala els documents que presenten les parts que compareixen al judici.

Un cop acabi aquesta fase, arribarà la part dels informes. Les acusacions podran ratificar o canviar els delictes atribuïts als acusats, i les defenses també hauran de presentar els seus informes de conclusions. Abans el judici no quedi vist per a sentència, vindrà l'anomenat últim torn de paraula, que permet tornar a donar veu als acusats.

Incògnites no aclarides sobre els vídeos

En la sessió d'aquest dimarts, també s'han evidenciat les incògnites que planen sobre els vídeos que van gravar els policies nacionals amb les càmeres del casc.

L'advocat Jordi Pina, encarregat de la defensa de Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull


Les defenses han intentat esbrinar si hi va haver una selecció prèvia dels vídeos que s'han aportat a la causa o si els agents tenien alguna instrucció a l'hora d'activar o parar la càmera. Els dos testimonis que han comparegut per parlar-ne, el comissari ja esmentat i un inspector, han dit que ho desconeixien.

El comissari sí que ha explicat que "hi ha resisència activa, passiva i moments que no passa res", encara que el fiscal li ha preguntat pels vídeos "dels incidents".

Tampoc han pogut explicar per què hi ha imatges d'actuacions a les comarques de Barcelona i Girona, però no de Lleida o Tarragona.

L'inspector que va visionar les imatges han explicat que la policia científica les havia bolcat i que no tenia manera de saber si s'havien editat o manipulat. Ell va certificar que eren vídeos de les GoPro dels agents. Va veure 66 vídeos d'una vintena d'actuacions, amb una durada total de prop de 8 hores.

 

 

ARXIVAT A:
Judici procés
Anar al contingut