Els líders dels 44 països a Praga (Reuters)

Què és la Comunitat Política Europea, la unió de 44 països per aïllar encara més Rússia

La idea, que és originària de Macron, ha agafat força amb la guerra a Ucraïna

RedaccióActualitzat

Primera trobada a Praga de la Comunitat Política Europea, un nou club format per representants de 44 països, per aïllar encara més Rússia, amb la crisi energètica i la seguretat com a prioritat.

La urgència d'Europa passa, sobretot, per reduir els preus de l'energia i garantir el subministrament de gas. La idea va sorgir d'Emmanuel Macron que va presentar-la el 9 de maig, el Dia d'Europa.

Feia dos mesos que havia començat la guerra a Ucraïna. Aleshores el país buscava el paraigua de Brussel·les i per la seva banda Moldàvia, Geòrgia i els Balcans Occidentals també trucaven a la porta de la Unió Europea.

En aquest context el president francès va proposar una comunitat política que aplegués els 27, més 16 veïns. Des del Regne Unit fins a l'Azerbaidjan. Un mapa de cooperació, col·laboració i promoció de valors democràtics, però no pas d'integració. El debat ha evolucionat els últims mesos i l'argúcia és vista ara com una oportunitat. Fins i tot, pel Regne Unit. 

 

La Comunitat Política Europea es reunirà semestralment. La segona reunió serà a Moldàvia i la tercera a Espanya. 

La intenció és que els països organitzadors de les trobades s'alternin entre els que formen part de la Unió Europea i els que no. Seguint aquesta idea, el quart país que organitzarà la reunió serà el Regne Unit.

En la roda de premsa final de la trobada, el primer ministre de la República Txeca, Petr Fiala, ha dit que la trobada ha estat un "èxit" i ha celebrat tenir una "plataforma informal" per a la cooperació dels països europeus. "Tenir 44 líders és una fita important", ha apuntat.

Emmanuel Macron, ha subratllat que Europa necessita un espai per "discutir entre països sobirans i iguals els problemes que són comuns". "És un instrument per fer avançar el nostre continent. Els reptes són enormes", ha remarcat Macron

En aquest vídeo aprofundim en què és aquest nou club, de la mà de l'analista política Marta Mucznik.

 

 

Anar al contingut