Vilagrà anirà al sopar amb el rei i tanca la topada al govern per la negativa de Puigneró

Finalment, la consellera de la Presidència assistirà a l'acte inaugural de la reunió del Cercle d'Economia després de les friccions entre Esquerra i Junts

Actualitzat

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, representarà el govern al sopar inaugural de la XXXVI Reunió del Cercle d'Economia, presidit pel rei Felip VI. Inicialment, ho havia de fer el vicepresident, Jordi Puigneró, per encàrrec del president de la Generalitat, Pere Aragonès, però el conseller de Polítiques Digitals i Territori ha renunciat a anar a les jornades empresarials.

Fonts del Departament de la Vicepresidència han explicat que Puigneró ha proposat a Presidència que, "si és oportú, delegui en altres membres del govern" la representació. El dia del sopar amb el monarca, el vicepresident assistirà a la Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica, "com tenia previst i compromès".

La negativa de Puigneró a assistir al sopar, tal com li havia encarregat Aragonès, és el primer episodi de turbulències entre Esquerra i Junts des de la presa de possessió del govern.

 

Jordi Puigneró i Pere Aragonès, durant un ple al Parlament
Jordi Puigneró i Pere Aragonès, durant un ple al Parlament (ACN / Marta Sierra)

 

El rei presidirà aquest dimecres l'acte inaugural de la reunió del Cercle, en què s'homenatjarà els empresaris Artur Suqué i Mariano Puig, morts a l'abril. A l'acte també hi haurà el president de Corea del Sud, Moon Jae-in, que aquesta setmana està de visita a Espanya. Abans del sopar inaugural hi haurà una trobada amb empresaris on sí que coincidiran el monarca i el president de la Generalitat.

Serà la primera de les tres visites que el monarca farà a Catalunya en poc més de dues setmanes. A finals de mes, tornarà a l'estrena del Mobile World Congress i l'1 de juliol assistirà, amb la reina Letícia i les princeses Elionor i Sofia, a la cerimònia d'entrega dels premis de la Fundació Princesa de Girona.

 

Els reis Felip i Letizia, al juliol, en una visita al monestir de Poblet
Els reis Felip i Letícia, al juliol, en una visita al monestir de Poblet (ACN / Roger Segura)

 

"No condicionarem l'agenda del govern al que pugui fer el rei"

La presència, de Puigneró o d'un altre conseller, al sopar amb el monarca posa fi al criteri de no anar a cap acte presidit per Felip VI, decidit per l'anterior president, Quim Torra, en protesta pel paper del rei després de l'1-O. Al març, Aragonès, que aleshores era vicepresident en funcions de president, va evitar coincidir amb el rei en la visita institucional a la fàbrica de Seat a Martorell.

Després del Consell Executiu, la portaveu, Patrícia Plaja, havia explicat que la decisió del govern d'anar al sopar responia a la voluntat "d'ocupar tots els espais on els catalans tinguin interessos", independentment del que faci el monarca. Plaja ha apel·lat a la voluntat d'aprofitar la presència de mandataris internacionals.

 

La portaveu del govern, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa d'aquest dimarts
La portaveu del govern, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa d'aquest dimarts (ACN / Sílvia Jardí)

 

La portaveu de l'executiu ha emmarcat l'assistència al sopar en la normalitat amb què el govern vol tractar els actes en què hi ha Felip VI i ha assegurat que l'objectiu és que el monarca no "condicioni" l'agenda del govern:

"No condicionarem l'agenda del govern a res que pugui fer el rei."

En un primer moment, estava previst que Puigneró comparegués al costat de Plaja, però poc abans de començar la roda de premsa s'ha sabut que no ho faria per "motius urgents d'agenda". De fet, la portaveu del govern ha negat que l'absència de Puigneró a la roda de premsa tingués res a veure amb un desacord amb el sopar.

 

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà
La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà (ACN / Arnald Prat)

 

JxCat diu que és Aragonès qui ha de decidir qui va al sopar

La portaveu parlamentària de JxCat, Mònica Sales, ha dit que correspon al president de la Generalitat decidir quin membre del govern assisteix al sopar inaugural de la reunió del Cercle d'Economia.

"Aragonès va rebre la invitació per assistir al Cercle d'Economia i havia delegat l'assistència en el vicepresident Puigneró", ha explicat Sales, que ha afegit que l'home fort de Junts a l'executiu ha pres la decisió "raonable" d'"estar sempre al costat del sector de les telecomunicacions".

Des de les files d'Esquerra, la portaveu del partit, Marta Vilalta, ha afirmat que els republicans estan a favor que el govern sigui present en tots els actes importants que es fan a Catalunya, al marge de si hi va el rei.

"Si algú no és benvingut és el rei, però no deixarem d'assistir als actes perquè hi sigui ell, perquè si algú sobra o molesta és Felip VI", ha assenyalat Vilalta.

 

 

ARXIVAT A:
Jordi PuigneróPere AragonèsFelip VI
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut