Tres encaputxats calen foc a una fotocomposició del rei (EFE/Quique Garcia)
Tres encaputxats calen foc a una fotocomposició del rei el passat 11 de setembre de 2020 (EFE/Quique Garcia)

Pugna al govern espanyol per despenalitzar delictes vinculats a la llibertat d'expressió

Els socialistes han reconegut que no estaven al cas de la proposta que ha presentat el seu soci de govern a pocs dies del 14F

El govern espanyol vol canviar el Codi Penal per evitar que els delictes relacionats amb la llibertat d'expressió es castiguin amb presó. No ha dit, però, com ho farà ni quan. El Ministeri de Justícia serà l'encarregat de preparar la nova llei, que preveu mesures dissuasòries però que no comportin la privació de la llibertat.

Aquest debat ja s'havia plantejat en casos com el de l'actor Willy Toledo, el raper Valtònyc i, ara, el cas de Pablo Hasél. El raper lleidatà ha d'entrar abans de divendres a la presó per complir la condemna de nou mesos i un dia per un delicte d'enaltiment del terrorisme i injúries a la monarquia.

Unides Podem ja ha presentat, aquest dimarts al Congrés, una proposició de llei en què demana que es deroguin els delictes d'injúries a la Corona, d'enaltiment del terrorisme o d'ofenses contra sentiments religiosos.


Suspicàcies entre socis de govern

El PSOE ha admès que Unides Podem no li va avançar el contingut de la proposició de llei per protegir la llibertat d'expressió que ha registrat aquest dimarts al Congrés, tan sols hores després que l'executiu anunciés la seva intenció de despenalitzar els "excessos" en l'exercici d'aquest dret, una decisió que els socialistes emmarquen en la campanya electoral a Catalunya.

En la roda de premsa posterior a la Junta de Portaveus, el número dos del PSOE al Congrés, Rafael Simancas, ha respost així en ser preguntat sobre per què en aquesta qüestió els dos partits estan actuant per separat.

Simancas ha indicat que tant el PSOE com Unides Podem han reaccionat davant el que es debat en la societat espanyola arran del cas que afecta el raper Pablo Hasél i que, en el cas dels socialistes, el que es busca, segons ha avançat aquest dilluns el Ministeri de Justícia, és reforçar la protecció de la llibertat d'expressió perquè els excessos verbals, tot i ser "rebutjables", "no siguin castigats penalment".

Això també creu que ho defensa Unides Podem, si bé ha reconegut que no ha tingut oportunitat de llegir la iniciativa registrada al Congrés, que creu que, en tot cas, respon al fet que el país està en campanya electoral pels comicis catalans de diumenge.


La finalitat és la mateixa

"Tenim un acord de govern i una dinàmica i èxits comuns, però som forces diferents i estem en campanya electoral", ha manifestat Simancas, que ha insistit en el seu convenciment que les parts acabaran unificant iniciatives perquè "el seu propòsit és el mateix".

Amb tot, ha restat importància al fet que tots dos partits no hagin presentat una iniciativa conjunta al voltant de la llibertat d'expressió i ha negat que hi hagi "descoordinació" entre els partits socis de govern.

Precisament, la setmana que ve el ple del Congrés debatrà una proposició de llei sobre igualtat de tracte i no discriminació que el PSOE ha presentat en solitari, tot i que és una de les normes previstes en l'acord de govern i Unides Podem.

De fet, els de Pablo Iglesias van acusar el PSOE d'haver-la presentat "sense comptar amb el soci de govern ni amb el Ministeri d'Igualtat".


Crítiques de l'advocat de Hasél

En una entrevista a "Els Matins", Diego Herchhoren, advocat de Pablo Hasél, ha criticat que l'executiu de Pedro Sánchez no hagi optat per la via del reial decret legislatiu, un tràmit molt més ràpid que el que suposaria un procediment ordinari i que, segons ell, permetria que aquest mateix divendres s'arxivessin processos com els que han dut el seu client a la presó.

Herchhoren també ha denunciat que, amb els pocs detalls amb què es compta de la proposta, la reforma anunciada no es pugui aplicar de manera retroactiva, de forma que Hasél o altres persones en situació similar puguin beneficiar-se'n.

El govern espanyol té pendent des del setembre del 2017 la transposició de la directiva de la Unió Europea relativa a la lluita contra el terrorisme segons la qual, explica el jurista, "es buidaria de contingut el delicte d'enaltiment del terrorisme tal com està definit avui" al Codi Penal.

ARXIVAT A:
Llibertat d'expressió
Anar al contingut