Pablo Hasél cremant una foto del rei Felip VI en el concert per la llibertat d'expressió el 2018 (ACN / ACALLAR-Tomàs Moy)

Hasél té deu dies per ingressar a presó per enaltiment del terrorisme i injúries al rei

L'Audiència Nacional ha donat aquest termini al raper de Lleida, condemnat a 9 mesos de presó, que se sumen als 2 anys d'una sentència anterior també per enaltir el terrorisme

Laura GalanActualitzat

Ell mateix ho ha anunciat a través del seu compte de Twitter. Pablo Rivadulla Duró, conegut amb el nom artístic de Pablo Hasél, té deu dies per ingressar voluntàriament a la presó. És el marge de temps que li dona l'Audiència Nacional per començar a complir la condemna de nou mesos de presó per enaltiment del terrorisme i injúries a la monarquia.

 

 

En un escrit del passat 25 de gener al qual ha accedit l'agència EFE, l'Audiència rebutja suspendre la condemna del raper lleidatà, com sí que va fer abans amb la primera sentència que es va dictar contra ell.

Hasél va ser condemnat el 2014 a dos anys de presó per enaltiment del terrorisme d'ETA, els Grapo, Terra Lliure i Al Qaeda a les seves cançons, però l'Audiència va decidir el setembre del 2019 deixar en suspens la seva execució durant tres anys.

El 2018 va tornar a ser jutjat pel mateix delicte i per un altre d'injúries a la monarquia i a les forces de seguretat.

Judici a Pablo Hasél el febrer del 2018 (ACN / Roger Pi de Cabanyes)

En un principi se'l va condemnar a dos anys de presó, una pena que l'Audiència va rebaixar a nou mesos de presó.

La defensa de Hasél va demanar la suspensió de l'execució de la condemna i va recórrer també al Tribunal Constitucional.

Ara l'Audiència rebutja la petició del raper perquè ja té una condemna anterior.

La sala afirma que el raper va ser condemnat per uns fets comesos entre el 2014 i el 2016, quan ja era ferma la primera sentència, cosa que, segons la sala, ha motivat que es tingui en compte l'agreujant de reincidència.

El tribunal també recorda que va ser condemnat el febrer del 2017 per un delicte de resistència o desobediències a l'autoritat o els seus agents, i el juliol del 2018 per violació de local.

Encara que el Codi Penal permet "excepcionalment" suspendre les penes de presó que no excedeixin els dos anys de presó, la Sala descarta que pugui fer-ho per "l'historial delictiu" del condemnat.

Hasél ha dit que no s'entregarà. "Hauran de venir a segrestar-me perquè considero que són unes sentències totalment injustes i no em penso lliurar a la porta de la presó. No trucaré a la porta perquè m'empresonin. Hauran de venir a buscar-me", ha afirmat.

En un tuit ha piulat que no "claudicarà" i que l'utilitzen "per espantar la resta". I acusa Unides Podem de "complicitat culpable" amb el govern "mentre protegeix la monarquia".
 


El raper mallorquí Valtònic, en una carta publicada al diari digital Vilaweb, dona suport a Pablo Hasél. "No sorprèn ningú que un tribunal feixista condemni un antifeixista per enèsima vegada i molt menys en aquest temps de pandèmia", diu Valtònyc, que afegeix que "aprofiten la desmobilització del poble i que sigui impossible organitzar una resposta a l'altura de la gravetat que resulta que hagis d'anar a la presó només per cantar".

També es refereix a Pablo Iglesias: "Tampoc ens imaginàvem (...) que un dia arribaria a vicepresident d'Espanya i ens giraria l'esquena com si el nostre problema no existís".

ARXIVAT A:
JudicialPablo HasélLlibertat d'expressió Música
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut