Tres persones treballant a la pista forestal de Tolzó amb tècniques de bioenginyeria per reparar un talús. Imatge del 11 de novembre del 2016. (hori…
Tres persones treballant a la pista forestal de Tolzó amb tècniques de bioenginyeria per reparar un talús. Imatge del 11 de novembre del 2016. (horitzontal)

Projecte de Boscos de Muntanya treballa per professionalitzar i divulgar la bioenginyeria a les zones forestals

Actualitzat

ACN Tolzó.-Les estades de voluntariat que el Projecte Boscos de Muntanya organitza en boscos del Pallars, durant els mesos d'estiu, han permès treballar la bioenginyeria en la consolidació de talussos o la correcció del barranc de Port Ainé. Ara, han fet un pas més i han organitzat un curs per professionals i estudiants forestals per ensenyar i divulgar aquesta tècnica per ser aplicada als boscos catalans. La reparació d'un talús de la pista forestal de Tolzó, al Pallars Sobirà, ha servit per mostrar aquesta tècnica i que els assistents la puguin aplicar a les zones que treballen. Andreu González, de Projecte Boscos de Muntanya, ha explicat que es tracta de donar solucions a obra civil amb elements bio. En el cas de Tolzó s'ha utilitzat fusta d'un aprofitament forestal que es feia al bosc per solucionar els problemes d'erosió i esllavissades que pateix la zona.

González ha explicat que aquesta enginyeria es pot aplicar en obres forestals com l'estabilització de talussos, les correccions hidrològiques, la construcció de camins i pistes o solucionar problemes d'erosió i esllavissades.La bioenginyeria el que fa és en comptes de frenar la terra amb formigó, acer o altres tècniques tradicionals ho fa amb materials viu com la mateixa terra o les arrels de les plantes amb l'ajut de fusta.Per Gonzàlez aquesta tècnica té molts avantatges i entre les més destacades enumera: s'adapta bé al territori, és molt barata, la seva durabilitat és alta i és molt ecològica. Tot i això, és mostra prudent i ha explicat que és una tècnica molt estesa al nord i centre d'Europa però que al nostre país es comença a aplicar ara. Des del Projecte Boscos de Muntanya es mostren partidaris de fer investigació per saber-ne més de la seva resistència i durabilitat. Per poder-ho fer els falten exemples, ha dit.La pista forestal de Tolzó, a Baix Pallars, és propietat de la Generalitat. González ha destacat la importància que les administracions es comencin a implicar en aquestes tècniques per poder fomentar-les.

Anar al contingut