Corea del Nord

Prohibit riure a Corea del Nord pel desè aniversari de la mort de Kim Jong-il

El líder suprem de Corea del Nord, Kim Jong-un, ha complert 10 anys al poder

RedaccióActualitzat

S'han complert deu anys de la mort de Kim Jong-il, pare del règim de Corea del Nord i de l'actual líder del país, Kim Jong-un. Per la commemoració, el govern coreà ha prohibit qualsevol mostra pública de celebració. No es pot beure alcohol, comprar menjar, celebrar aniversaris i ni tan sols riure.

Segons ha explicat un ciutadà nord-coreà a Radio Free Asia -emissora sense ànim de lucre finançada pels Estats Units- durant els 11 dies de dol, el règim ha prohibit les mostres de felicitat.

"Fins i tot si un membre de la teva família mor durant el període de dol, no pots plorar en veu alta."

El període de dol per la mort del dictador acostuma a durar 10 dies, però aquest any se n'ha afegit un més per marcar el desè aniversari de la mort.

La commemoració d'aquest any, de fet, ha superat la d'anys anteriors, que constava d'una visita de Kim Jong-un al temple on es troben les restes embalsamades del seu pare. La festivitat ha estat multitudinària i s'ha fet desfilar a l'exèrcit i disparar fusells a l'aire.

Imatge de la conmemoració de l'aniversari de la mort de Kim Jong-il
Imatge de la commemoració de l'aniversari de la mort de Kim Jong-il (KCNA/Reuters)

Un canvi que no ha arribat

Segons els analistes internacionals, la mort de Kim Jong-il fa deu anys havia de portar un aire de modernització i millores socials i econòmiques als habitants de Corea del Nord i deu anys més tard s'ha demostrat el contrari.

El règim de Kim Jong-un ha estat marcat per la cursa armamentista nuclear amb la qual va intentar posar entre l'espasa i la paret el govern nord-americà i amb la qual va aconseguir una reunió amb Donald Trump.

D'altra banda, aquest programa armamentístic li ha portat unes sancions per part de l'ONU que han fet cessar el subministrament de matèries primeres per part de la Xina. La clausura pròpia de l'Estat i les sancions han mostrat la cara més demacrada del líder.

Imatge de Kim Jong-un, notablement més prim per la falta de subministraments (Agence France-Presse)

A les declaracions públiques, Kim Jong-un anima els nord-coreans a "estrenye's el cinturó", mostrant la seva pèrdua de pes, davant una crisi econòmica que pot deixar gran part de la població morint-se de fam.

ARXIVAT A:
Corea del Nord
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut