Madrid

Presons confirma que un "històric" d'ETA està en vaga de fam des del dia 7 perquè considera que ja ha complert la condemna

El membre d'ETA José Ignacio de Juana Chaos està en vaga de fam indefinida des del dia 7 d'agost a la presó d'Algesires per protestar, perquè considera que ja ha complert la seva condemna i no ha estat alliberat. Segons han confirmat fonts de la Direcció General de Presons, De Juana no menja, però beu aigua i rep atenció mèdica diaria.

Actualitzat

De Juana Chaos, membre del comando "Madrid", ha complert una condemna per onze atemptats en els quals van morir 25 persones. Per aquests delictes va ser condemnat a 3.000 anys, encara que en realitat, segons el codi penal del 73 que se li va aplicar, només podia passar-ne un màxim de 30 a la presó. D'aquests en va redimir 12 i, per tant, havia de ser alliberat. Abans que fos escarcerat, el jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz el va imputar per integració en banda terrorista i amenaces per dues cartes que De Juana va publicar al diari "Gara" el 2004, i el va deixar en presó provisional.

No es té constància que més presos d'ETA hagin anunciat mesures similars.

Els portaveus del grup de suport als presos d'ETA Askatasuna i l'associació de familiars Etxerat han comparegut davant la premsa per explicar aquest fet. Aquestes associacions basques han relacionat la vaga de fam amb la postura dels governs espanyol i francès en relació amb els presos que condideren que "no ha canviat gens". Per Askatasuna i Etxerat amb "mesures excepcionals" i una "estratègia represiva" els dos estats van "per molt mal camí" per aconseguir la resolució "del conflicte".

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut