La manifestació ha recorregut el passeig de Gràcia (Kike Rincón/Europa Press)

PP, Ciutadans i Vox encapçalen la manifestació del 12-O a Barcelona

2.200 persones s'han aplegat darrere la pancarta "Més Espanya i més espanyol", segons la Guàrdia Urbana

RedaccióActualitzat

Entitats i partits favorables a la unitat d'Espanya s'han manifestat pel centre de Barcelona amb motiu del 12 d'octubre.

Segons la Guàrdia Urbana, 2.200 persones han participat en la concentració organitzada per la plataforma espanyolista Catalunya Suma per Espanya, que s'autodenomina com una associació "per la defensa de la llibertat i la unitat" de l'Estat. L'any passat, segons la mateixa font, hi havia 3.700 manifestants.

A la marxa hi han anat Vox, Ciutadans i el Partit Popular, mentre que el PSC, un any més, no hi era. L'organització assegura que hi han anat entre 50.000 i 60.000 persones.

No hi han faltat, com cada any, els grups de folklore llatinoamericans (ACN/Nia Escolà)

La marxa ha recorregut el passeig de Gràcia fins a la plaça de Catalunya acompanyada d'una rua de ballarins hispanoamericans, així com diversos noms rellevants de la política espanyolista.

És el cas de Javier Ortega Smith i Ignacio Garriga per Vox, Alejandro Fernández pel Partit Popular i Carlos Carrizosa per Ciutadans, un partit que l'any passat es va desmarcar de la manifestació.

Vox ha estat a la convocatòria del passeig de Gràcia (ACN/Nia Escolà)

La pancarta d'aquest any ha estat "Més Espanya i més espanyol", per reivindicar els símbols espanyols que consideren que la Generalitat relega, a més de reclamar més presència del castellà a les escoles i acabar amb la immersió lingüística en català.

Els organitzadors defensen que el 12 d'octubre hauria de ser la diada de tots els catalans i reivindiquen la vigència de la constitució.

Representants polítics encapçalen la manifestació (ACN/Nia Escolà)


Picabaralla política

En les declaracions davant dels mitjans, els polítics s'han intercanviat retrets. Ignacio Garriga, de Vox, ha assegurat que el partit "sempre estarà al costat dels milers de catalans que no renuncien a sentir-se espanyols a Catalunya i no arriar la bandera de la unitat nacional":

"Davant d'aquells que han estat en governs, en diferents partits, i que ara s'atribueixen de manera orgullosa el constitucionalisme a Catalunya, dir-los que no és moment de tebis, és moment de defensar la nació, els drets i les llibertats de tots els espanyols."

Des de Ciutadans, Carlos Carrizosa ha carregat contra el PSC per no ser a la manifestació:

"Qui els ha vist i qui els veu: de 1987 amb Felipe Gonzalez al govern d'ara de Sánchez, i el senyor Salvador Illa, avergonyint-se de la festa nacional."

Alejandro Fernández ha reivindicat el PP com "el partit de la llibertat":

"La hispanitat és llibertat, constitució i democràcia."

A la manifestació hi han participat 2.200 persones, segons la Guàrdia Urbana (EFE/Quique García)


L'extrema dreta, a Colom

Abans de la manifestació, al peu de l'estàtua de Colom de Barcelona hi ha hagut una ofrena floral amb càntics feixistes.

S'hi ha manifestat un grupuscle d'ultradreta, convocat per la plataforma Somatemps, amb banderes requetès amb la creu de Borgonya i amb la presència de Garriga i Ortega Smith, de Vox.

L'ofrena a Colom, amb Vox (TV3)

Una cinquantena de membres de grups d'ideologia franquista han optat per manifestar-se, com cada any, en un parc a la muntanya de Montjuïc.

Un grup de neonazis en l'acte organitzat pel partit d'extrema dreta Democràcia Nacional (Lorena Sopena / Europa Press)


Manifestació antifeixista

També al centre de Barcelona hi ha hagut una manifestació antifeixista amb unes 300 persones, que ha arribat a la plaça de Tetuan. El cartell de l'acció assenyala la necessitat de "rebatejar aquesta plaça d'una vegada".

Sota el lema "Antifeixisme per construir un nou món", la manifestació ha arrencat des de la plaça Idrissa Diallo, una ubicació que no és casual perquè anteriorment estava dedicada a l'esclavista Antonio López i ara recorda una persona migrant morta durant el seu pas per un CIE.

La manifestació ha arrencat des de la plaça Idrissa Diallo (TV3)
ARXIVAT A:
12-O
Anar al contingut