Polítiques Ambientals emet l'informe d'impacte ambiental de dos parcs solars a Ascó i la Fatarella i a Garcia

Actualitzat

ACN Ascó - Polítiques Ambientals i Medi Natural ha emès l'informe d'impacte ambiental dels projectes del parc fotovoltaic Sebes, a Ascó (Ribera d'Ebre) i la Fatarella (Terra Alta), i del parc fotovoltaic Ribera I, a Garcia (Ribera d'Ebre). El primer tindrà una potència de 41,3 MW, amb 89.100 panells de 560 Wp de potència unitària. La superfície afectada per la planta és de 99 hectàrees. El segon produirà 15 MW de potència amb 29.050 mòduls de silici monocristal·lí de 585 Wp de potència unitària. La superfície afectada pel parc solar serà de 44,53 hectàrees. Aquests informes determinen que els projectes no s'ha de sotmetre a una avaluació d'impacte ambiental ordinària, perquè "l'actuació no té efectes significatius sobre el medi ambient".

Els parcs Ribera I i Sebes, promoguts per l'empresa Energies Renovables Terra Ferma SL i Energies Renovables de Poseidón SL, i tramitats per la direcció general d'Energia, tenen el vistiplau de viabilitat de la Ponència de Renovables des del febrer del 2021.

La central Sebes se situarà en un paisatge agrícola de secà on predomina el conreu d'olivera i d'ametller, entre l'obaga de les Coves i el coll de la Vall de Caete, al paratge de les Camposines. La subestació elèctrica La Fatarella està ubicada a la Vall dels Menares, entre la serra de la Fatarella i el barranc de Sant Francisco, i la línia d'evacuació aèria discorrerà en direcció pel coll de la Bestida, la serra de la Fatarella i el paratge de los Plans. Segons el Catàleg del Paisatge de les Terres de l'Ebre, l'àmbit se situa en la unitat d'atenció especial (PAES) de la Batalla de l'Ebre.

Ribera I se situarà a l'est del nucli urbà de Garcia, en el paratge Pla de Carreres, que el travessa la carretera T-731, en una depressió situada al tram final del marge dret del riu Siurana i al peu de la serra de Gobians.

La zona d'implantació és una zona agrícola de secà amb parcel·les relativament planes de conreus d'olivera, vinya i ametllers, en part abandonades, actualment. En el parc s'instal·laran dues densitats de panells, l'habitual de 3 metres entre plaques, i d'altres separats per 5 metres. Es fa per oferir "diferents hàbitats per a les preses i disponibilitat de preses per a les àguiles".

El projecte preveu repoblacions amb conill de bosc en la meitat de la zona afectada. Seran parcel·les amb tanques per controlar aquestes poblacions, que tindran vedrunes i refugis, i abeuradors.

L'informe d'impacte ambiental inclou condicions addicionals al projecte, com el seguiment arqueològic per la proximitat al jaciment de sílexs Carrtera Garcia - El Molar i a fosses de la Guerra Civil, entre moltes altres. Caldrà un informe final signat per la direcció ambiental de l'obra, que verifiqui el compliment de les mesures correctores i de les condicions que s'estableixen en la resolució.

Anar al contingut