Perilla el restaurant de la Mola després de 57 anys

La Diputació diu que hi pugen 300.000 persones l'any i que el restaurant s'ha d'adequar a la normativa ambiental europea

Actualitzat

Al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, al cim de la Mola, perilla la continuïtat del restaurant, tot un referent per als excursionistes, Ubicat en un antic monestir, a poc més de 1.100 metres, on només s'arriba a peu, la família Gimferrer dirigeix l'establiment des de fa 57 anys.

Ara, no saben si els renovaran la concessió, ja que la Diputació de Barcelona, que n'és l'adjudicatària, no ha obert encara el concurs quan falten tres mesos perquè acabi el permís. La Diputació diu que està estudiant que l'establiment que hi hagi s'adapti a la Carta Europea de Turisme Sostenible i es rebaixi el nombre de visitants al parc, uns 300.000 cada any.
 

60 anys del restaurant a la Mola

La família Gimferrer va posar el negoci en marxa fa gairebé 60 anys, quan el parc i el monestir eren propietat d'un particular. En el moment que aquest ho va vendre a la Diputació de Barcelona, la família va comprar el traspàs del restaurant. 

A mitjans dels anys 80, la Diputació va obrir un concurs públic per adjudicar la gestió del restaurant perquè el recinte és dins d'un parc de titularitat pública. Des d'aleshores, la família Gimferrer han estat els únics que sistemàticament s'han presentat a la licitació "perquè les condicions d'un restaurant dalt de tot de la Mola, a més de 1.100 metres d'altitud, són molt dures i no tothom s'hi veu amb cor", diu l'actual propietària Gemma Gimferrer.

Els excursionistes no volen renunciar als esmorzars de forquilla del restaurant (3cat)

A aquest restaurant, en un monestir del segle X, només s'hi pot arribar a peu i els aliments pugen amb mula. 

Durant gairebé tres dècades, els Gimferrer han guanyat sistemàticament les licitacions, fixades per a quatre anys. La darrera adjudicació signada el 2019, que acaba el febrer del 2024, permet l'explotació per a cinc anys improrrogables.

La propietària diu que han estat aquests últims cinc anys "patint" pel futur del negoci, si bé "la Diputació sempre ha assegurat que hi hauria una solució per garantir la continuïtat del restaurant". "Hi ha una necessitat econòmica, però sobretot un sentiment de pertinença", diu.

Carlos García Oquillas, coordinador d'Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, assegura que algun tipus de restaurant hi haurà. A més, assenyala que el monestir és un Bé Cultural d'Interès Nacional i, per tant, es vol definir un servei de restauració que haurà de "tenir en compte la compatibilitat entre la prestació d'aquesta activitat econòmica i els requisits ambientals de prestar-la en un entorn com és el del parc natural".
 

Un servei a què els excursionistes no volen renunciar

Els que també se senten seu el restaurant són els excursionistes que de fa anys pugen a la Mola. Antoni Armengol, de Sabadell, diu a TV3 que no li sembla bé tancar el restaurant: "Hi ha sigut tota la vida. Jo tinc 71 anys i sempre he pujat i he tingut el restaurant."

Una altra excursionista, Magdalena Kurts, de Terrassa, afegeix: "Tots tenim records d'aquest restaurant i és una pena."

Entre els clients del restaurant, Quico Sala, que puja a la Mola dos cops per setmana des de Matadepera, no està disposat a renunciar als esmorzars de forquilla: 

"Seria una errada molt, molt greu que no poguessis venir aquí i menjar-te la teva botifarra amb mongetes i la teva carn a la brasa amb patates. Això és essencial, és únic."

Maite Fargas, de Sabadell, reconeix que els caps de setmana està més ple, però valora més el servei: "Per mi és molt positiu", mentre que un altre visitant, Quico Buil, de Rubí, va més enllà i considera que el restaurant "ajuda que tot això estigui net".

Només s'hi pot pujar a peu i els productes del restaurant es pugen amb mules (3cat)

Des dels centres excursionistes, Josep Puig de la Unió Excursionista Sabadell considera que tancat el restaurant no farà que hi pugi menys gent. "La massificació de gent que ve a dinar tampoc és tanta. És més gent que ve a córrer... i aquesta gent continuarà pujant." Rafael Serra, del Centre Excursionista de Castellar del Vallès, diu que ells seran els primers a no deixar de pujar:

"La Mola és el referent de la comarca i la gent continuarem pujant, hi hagi restaurant o ni hi hagi restaurant."

Abans que acabi el mes de novembre, la Diputació s'ha de reunir amb els ajuntaments de la zona i alguns experts per decidir el futur del restaurant de la Mola.

ARXIVAT A:
Economia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut