A Xangai és obligatori que tothom es faci un test de la covid cada tres dies com a màxim
A Xangai és obligatori que tothom es faci un test de la covid cada tres dies com a màxim

Pequín alerta d'un brot "explosiu" de covid i confina 8 milions de persones a Xangai

Fa només deu dies que a Xangai s'havia aixecat un dur confinament de més de dos mesos que havia generat protestes entre la població pel desabastiment d'aliments

Actualitzat

Nous confinaments a la Xina, que manté la política de tolerància zero amb els casos de covid-19.

Malgrat que les autoritats han detectat poc mes de dos centenars de positius aquest divendres en un país de 1.400 milions d'habitants, han decretat el confinament de més de vuit milions de persones només a Xangai. Una ciutat que tot just fa deu dies va aixecar un llarg confinament general de dos mesos que ja havia generat protestes entre la població per la duresa de les mesures. Ara, un terç de la seva població s'ha de tornar a tancar a casa.

Al centre comercial de Xangai ja es fan proves massives de detecció del coronavirus per mirar de contenir un augment de casos relacionats amb un saló de bellesa amb gran afluència de clients. És obligatori que tothom es faci un test cada tres dies com a màxim perquè és necessari per entrar a qualsevol espai públic, inclosos els transports públics.

Gent fent cua per testar-se de la covid a Xangai
Gent fent cua per testar-se de la covid a Xangai (Reuters/Aly Song)

El tancament obligat de més de dos mesos a Xangai ha paralitzat la capital econòmica de la Xina i, de retruc, tot el país. També ha perjudicat les cadenes de subministrament a escala global. Ara la població torna a comprar aliments en grans quantitats per omplir el rebost per si tornen a confinar-los.

El confinament dels mesos d'abril i maig va generar greus mancances en el subministrament d'aliments i productes bàsics, fet que va provocar protestes multitudinàries al crit de: "Ens morim de gana".

Treballadors amb vestits de protecció tanquen un edifici a Xangai on s'han detectat casos positius de covid
Treballadors amb vestits de protecció tanquen un edifici a Xangai on s'han detectat casos positius de covid (Reuters/ Andrew Galbraith)

Però aquesta situació no es viu només a Xangai. Un portaveu governamental ha dit que Pequin s'enfronta a un brot "explosiu" de covid relacionat amb un popular bar. Com a mesura de prevenció s'han endurit les mesures anticovid en alguns districtes de la ciutat, inclòs el més poblat, Chaoyang, i s'han tancat nombrosos establiments.

A diferència de Xangai, a Pequín òmicron no ha dut el tancament total de la ciutat. Però s'han reimposat controls, s'han tancat locals d'oci i s'han confinat alguns recintes d'habitatges.

Tot i que la taxa d'infecció de la covid a la Xina és baixa en comparació amb els estàndards mundials, el president Xi Jinping vol reforçar la política de contagi zero. Les autoritats ho veuen necessari per protegir la població de més edat i el sistema mèdic del país.

Fins ara, a la Xina, que té una població de 1.400 milions d'habitants, s'han confirmat 5.226 víctimes mortals per la covid.

Dos treballadors posen una tanca per clausurar un edifici de veïns a Pequín
Dos treballadors posen una tanca per clausurar un edifici de veïns a Pequín (Reuters/ Carlos Garcia Rawlins)

 

ARXIVAT A:
XinaConfinament Covid-19
Anar al contingut