Xangai, la capital econòmica de la Xina, posa fi a dos mesos de confinament estricte

Els 26 milions d'habitants de la capital econòmica de la Xina comencen a recuperar la vida quotidiana després del pitjor rebrot des de l'inici de la pandèmia

Actualitzat

Després de dos mesos, la ciutat més gran de la Xina posa fi a l'estricte confinament per frenar els contagis de coronavirus.

Xangai i els seus 26 milions d'habitants poden començar a recuperar la vida quotidiana després del pitjor rebrot de casos que ha viscut la capital econòmica del país des de l'inici de la pandèmia.

A partir d'aquest dimecres, les persones que visquin en àrees on no s'hagin registrat casos de covid ja poden sortir de casa amb normalitat. Els negocis tornen a estar operatius i també reprenen l'activitat els autobusos, la xarxa de transport ferroviari i els serveis de ferri.

Ciutadans de Xangai en un parc a tocar del riu el primer dia sense confinament (Reuters/Aly Song)

Pel que fa al transport privat, es permetrà l'accés de cotxes privats a les carreteres, excepte a les àrees on encara hi hagi restriccions.

La ciutat relaxa les restriccions per entrar i sortir dels edificis residencials i també en el trànsit per carretera, segons indiquen les autoritats locals de prevenció i control de la covid en un comunicat difós per l'agència de notícies Xinhua:

"Ningú ha d'imposar restriccions als residents per entrar o sortir dels complexos residencials, excepte aquells en àrees de risc mitjà i alt o en àrees subjectes a limitació en la llibertat de moviments."

En l'educació, es reprendran les classes presencials per fases, amb prioritat per als estudiants dels dos últims anys del segon cicle de secundària i els del tercer any del primer cicle de secundària.

Dues persones s'abracen a Xangai, hores abans del final del confinament a la capital econòmica de la Xina
Dues persones s'abracen a Xangai, hores abans del final del confinament a la capital econòmica de la Xina (Reuters/Aly Song)

El govern xinès ja havia anunciat que l'1 de juny començaria una fase de tornada a la normalitat d'abans del rebrot d'òmicron.

Els últims dies, moltes zones que feia mesos que estaven confinades han començat a recobrar la llibertat, totalment o parcialment, tot i que la gran majoria de comerços encara continuaven tancats.

Aquest diumenge, el govern municipal ja va ampliar de 48 a 72 hores el temps màxim entre l'última PCR negativa i poder fer servir el transport públic o accedir a llocs amb requisits de prevenció epidèmica, com són supermercats, centres comercials, farmàcies o botigues d'alimentació.

Els establiments podran obrir amb un aforament màxim del 75% de la seva capacitat.

Un treballador desmunta les tanques al carrer a Xangai, on aquest dimecres acaba el confinament estricte
Un treballador desmunta les tanques al carrer a Xangai, on aquest dimecres acaba el confinament estricte (EFE/Alex Plavevski)

Pla per "revitalitzar" l'economia

D'altra banda, les autoritats de la ciutat han anunciat un pla per "revitalitzar" l'economia després dels dos mesos de confinament.

L'executiu ha anunciat 50 mesures d'estímul que se sumaran a les 21 que es van fer públiques a finals de març. Segons les autoritats, aquestes accions permetran reduir en uns 300.000 milions de iuans (gairebé 42.000 milions d'euros) la càrrega financera de les empreses i altres actors econòmics.

Per exemple, ja no caldrà una autorització especial de l'administració per a les empreses que vulguin reprendre l'activitat. A més, hi haurà més rebaixes fiscals i subsidis.

Persones circulen amb bicicleta per Xangai (Reuters/Aly Long)

Pocs casos registrats

La capital financera de la Xina va registrar aquest dilluns 68 nous contagis de covid, 61 dels quals asimptomàtics. La xifra queda molt lluny del pic de prop de 28.000 contagis de mitjans d'abril.

La contagiosa variant òmicron, causant del rebrot, ha posat en qüestió l'estratègia xinesa de "covid zero" que havia permès aturar amb èxit antics brots de la covid amb confinaments i testos massius.

Un confinament molt criticat

L'estricte confinament dels dos darrers mesos, que ha arribat a separar infants de les seves famílies, ha generat molt malestar entre la ciutadania de Xangai.

Durant les darreres setmanes, han tornat a fer-se habituals les imatges de carrers buits. Amb tothom tancat a casa i pocs repartidors, hi ha hagut escassetat de menjar i altres productes de primera necessitat. Fins i tot hi ha hagut saquejos i aldarulls.

Dues persones parlen a través de barreres parcialment desmuntades a Xangai
Dues persones parlen a través de barreres parcialment desmuntades a Xangai (Reuters/Aly Song)

Les tanques instal·lades davant d'edificis residencials per "segellar-los" davant del brot de contagis no van agradar gens als habitants. A les xarxes socials es van veure vídeos de residents cridant contra els treballadors que les instal·laven o bé intentant tirar-les a terra.

"La ciutat que vam conèixer quan vam arribar no és la mateixa", explicaven a TV3 la Laia Encinas i el Roger Simeon, dos catalans que han viscut els darrers set anys a Xangai, i l'estricte confinament és la causa que els ha fet decidir a marxar-ne.

 

ARXIVAT A:
XinaCoronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut