Willie Stokes ha presentat una demanda contra Filadèlfia per l'actuació de la policia en el seu cas (Flickr)

Passa 37 anys a la presó per un testimoni subornat per la policia amb sexe i drogues

Willie Stokes va ser declarat culpable amb un únic testimoni que va mentir i ara presenta una demanda contra Filadèlfia

Actualitzat

Sempre va dir que era innocent i ara se sap que tenia raó i que ha passat 37 anys a la presó per un testimoni fals, que la policia de Filadèlfia havia subornat amb drogues i sexe perquè mentís.

Willie Stokes ha recuperat la llibertat aquest gener, als 60 anys, i ha decidit demandar la ciutat de Filadèlfia "per una pràctica policial indignant".

La justícia el va declarar culpable de l'assassinat d'un home afroamericà, Leslie Campbell, el 1984. No en tenien proves, però el jutge es va basar en l'únic testimoni del cas, Franklin Lee, que va assegurar que havia vist l'assassinat durant un joc de daus.

El testimoni de Lee era mentida i el pitjor de tot és que ell mateix ho va admetre més endavant, però no va servir de res.

"No estic amargat. Estic emocionat de tirar endavant", ha dit Stokes a l'agència Associated Press, després de sortir de la presó de Chester, a Pennsilvània.


El paper de la policia

Franklin Lee tenia els seus propis problemes amb la justícia i s'enfrontava a una condemna per homicidi i violació, quan la policia li va proposar un tracte.

La policia volia trobar un culpable d'un assassinat sense resoldre i li van oferir menys condemna i un tractament especial a la presó, si acusava Willie Stokes. Lee va acceptar el tracte.

Sexe i drogues era l'oferta que els agents Lawrence Gerrard i Ernest Gilbert, ja morts, havien fet en altres ocasions per aconseguir falsos testimonis i poder resoldre casos, segons una investigació del diari The Philadelphia Inquirer.

En el cas de Lee, van complir el que li havien promès. Va rebre marihuana i opiacis a través de la seva nòvia i també els serveis d'una prostituta.

Canvi de testimoni

Lee es va retractar del que havia dit en el judici del 20 d'agost de 1984. Va confessar que els agents li havien demanat que incriminés l'acusat, però això no va impedir la condemna de Stokes, tot i que no hi havia proves. Es va considerar que el seu historial delictiu li treia credibilitat.

Un jutge federal dels Estats Units ha descobert que Lee va ser acusat de perjuri després del judici, cosa que els fiscals mai van revelar.

L'advocat de Willie Stokes, Michael Diamondstein, ha explicat que "els fiscals d'homicidis que van utilitzar el testimoni de Frankin Lee per condemnar Willie Stokes el van processar per mentir. I mai l'hi van dir a Willie Stokes".


Altres casos

Més de cent persones han estat exoneradas i alliberades de la presó en els últims anys a l'estat nord-americà de Pennsilvània, segons Marissa Boyers Bluestine, de la Facultat de Dret de la Universitat de Pennsilvània i antiga responsable d'Innocence Project.

"Durant massa anys, les forces de l'ordre de Filadèlfia han tractat els negres i els mestissos com si fossin prescindibles i aquest cas és un dur record recordatori que això ha d'acabar", ha dit l'advocat de Willie Stokes.

Sobre aquesta última injustícia, el fiscal Larry Krasner ha dit que "el cas està marcat per les pràctiques de la Fiscalia i de la Policia que estaven massa esteses durant els anys 80 i 90 de mà dura contra la delinqüència i, malauradament, encara persisteixen en massa jurisdiccions".

Anar al contingut