Troncs apilats a la parcel·la on està previst construir la urbanització (ACN/Salvem la pineda d'en Gori)

Palamós atura les obres de la urbanització a la Fosca perquè hi han talat massa pins

L'Ajuntament sanciona la propietat, però les entitats ecologistes critiquen que s'ha fet tard i lamenten que el dany és irreparable

Després de detectar que s'havien talat tots els arbres d'una parcel·la de la cala de la Fosca de Palamós, al Baix Empordà, per fer-hi una urbanització, l'Ajuntament ha aturat les obres i ha sancionat econòmicament la propietat per no haver respectat el nombre de pins que podia talar.

L'alcalde del municipi, Lluís Puig, assegura que els propietaris no podran reprendre l'activitat fins que no presentin un projecte reparador del dany.

Tot i això, la federació SOS Costa Brava i la plataforma Salvem la Pineda d'en Gori insisteixen que "el dany és irreparable".

"I més ara, perquè els pins joves necessiten molta aigua per poder créixer i, per tant, replantar no és una opció", lamenta la portaveu de la plataforma Salvem la Pineda d'en Gori, Zeta Figa. L'entitat considera que "l'Ajuntament no ha fet res" per impedir la destrucció del paratge i que ha anat "tard" a l'hora d'imposar la sanció.

La pineda de la Fosca on s'han talat els arbres (ACN/Salvem la pineda d'en Gori)

"L'última pineda arran de mar"

Els ecologistes s'oposen de ple al projecte urbanístic que s'està executant a la cala de la Fosca, que té previst construir tres blocs de pisos i dotze xalets sobre aquesta pineda.

De fet, ja havien denunciat el projecte el 2020, però el cas està pendent es facin proves pericials. Els ecologistes demanen "una inspecció urgent" de les obres que s'han fet.

Les entitats critiquen que es concedís el permís d'obres per urbanitzar aquesta pineda abans que el tribunal s'hagi pronunciat. És "l'última arran de mar que queda a la Fosca", situada on hi havia l'antic càmping Bellafosca.

Per la seva banda, l'alcalde Puig sosté que la llicència d'obres s'havia de concedir perquè "la propietat complia tots els requisits" i "només se'ls podria retirar si ho decreta un jutjat".

Una excavadora treballant a la pineda de la Fosca (ACN/Salvem la pineda d'en Gori)

Una zona classificada com a sol urbà

Les entitats critiquen que les obres --que van començar a finals de l'any passat-- estan "afectant de manera irreversible" l'espai i alerten que la tala de pins i les construccions "acabaran d'artificialitzar la zona", la qual cosa tindrà "un fort impacte visual".

Figa lamenta que "se segueixi posant formigó a la Costa Brava, en comptes de preservar l'espai, i més enmig d'una situació d'emergència per sequera com l'actual".

A més, els ecologistes preveuen que el projecte augmentarà la massificació de la zona i les dificultats per aparcar.

La zona, molt pròxima al mar, està classificada com a sòl urbà. Segons els ecologistes, el POUM de Palamós ha "caducat" i incorre en diverses irregularitats, entre altres motius perquè "els terrenys no tenen cap mena de serveis" i el projecte "no preserva cap superfície de la pineda com a espai públic".

L'alcalde defensa que el POUM actual és "plenament vigent" i assegura que protegeix el 70% de la superfície del municipi".

ARXIVAT A:
Medi ambientUrbanisme Ecologia
Anar al contingut