Talen els pins de la Fosca, a Palamós, per fer-hi una urbanització recorreguda als tribunals

L'Ajuntament diu que no pot aturar les obres sense ordre judicial, encara que els promotors no hagin respectat alguns arbres que havien de mantenir vius

RedaccióActualitzat

L'Ajuntament de Palamós obrirà un expedient per la tala de tots els arbres en una parcel·la a l'antic càmping Bellafosca, al Baix Empordà. També de sis exemplars que s'havien de mantenir vius i que no s'han respectat.

La zona, molt pròxima al mar, està classificada com a sòl urbà i està previst construir-hi una urbanització amb dos edificis unifamiliars i tretze xalets, un projecte recorregut als tribunals per SOS Costa Brava que fa un any i mig que està pendent de resolució.

Mentrestant, però, els promotors han tirat endavant les obres i han talat tot els arbres que hi havia en aquest espai, un dels últims "retalls de boscos que queden a tocar del mar", al litoral gironí, segons l'entitat ecologista.


Una zona "d'alt valor ambiental", segons SOS Costa Brava

SOS Costa Brava demana als ajuntaments que siguin "més proactius" i modifiquin els planejaments urbanístics per salvar i protegir aquestes pinedes i espais forestals que, recorden, són molt valuosos per l'equilibri mediambiental, la preservació de la biodiversitat, la lluita contra el canvi climàtic, la conservació del paisatge i el benestar de la població.

També acusen el consistori de Palamós de no haver fet res per aturar les obres que han arrasat la pineda. L'alcalde del municipi, Lluís Puig, diu que han demanat tota la documentació que podien requerir abans d'atorgar els permisos, però que els promotors complien tots els requisits administratius necessaris i se'ls ha hagut de concedir la llicència d'obres. Una llicència que, explica, no pot ni denegar ni aturar malgrat el recurs interposat al Contenciós Administratiu de Girona contra el projecte, sense una ordre judicial que decreti mesures cautelars.

L'entitat ecologista ha advertit que, si finalment el recurs prospera i la justícia els dona la raó, exigiran la restauració de tot l'espai malmès, un "pulmó verd de la zona de la Fosca", segons explica Zeta Figa:

"Ens trobem que estan començant una cosa sense saber si ho poden començar o no. Si la sentència acaba sent favorable, haurem d'exigir la restauració del paratge a com estava abans d'aquesta intervenció."

A més, recorden que al llarg dels 22 municipis de la Costa Brava encara es poden construir més de 40.000 habitatges de segona residència i milers de noves places hoteleres en paratges naturals d'alt valor ambiental com aquest espai de la Fosca o el de la Pineda d'en Gori, que també ha acabat als tribunals.

 

ARXIVAT A:
Medi ambientUrbanisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut