Madrid

Onze associacions firmen un manifest contra l'"agressivitat" del nacionalisme català

Onze associacions de Catalunya, l'Aragó, el País Valencià i les Balears s'han unit en un manifest en què denuncien l'"agressivitat" del nacionalisme català i anuncien "accions jurisdiccionals i mobilitzacions" per impedir que el català s'"imposi" i es consideri llengua pròpia a l'Aragó, el País Valencià i les Balears. El text s'ha presentat a Madrid aquest dijous i expressa el rebuig a qualsevol proposta que pretengui impulsar "l'aproximació idiomàtica, geogràfica i lingüística" d'aquestes comunitats autònomes "sota la recurrent mentida de la unitat lingüística".

Actualitzat
Les onze entitats signants s'oposen al concepte de "Països Catalans" i consideren que es pretén imposar el català "coactivament" i a costa del castellà i les llengües i modalitats pròpies de l'Aragó, el País Valencià i les Balears. També asseguren que es vol "eliminar" el castellà de Catalunya i reclamen que els catalans puguin "viure plenament en castellà i que qualsevol nen pugui estudiar en la seva llengua materna".

Per tot plegat, fan una crida a les administracions perquè "no permetin més utilitzar el subterfugi territorial per justificar la falsa unitat lingüística catalano-valenciano-balear-aragonesa". També anuncien que lluitaran "des de la legalitat" per impedir "la imposició de la bogeria del nacionalisme disgregador i la defensa de les llibertats i drets fonamentals recollits en la Constitució i els estatuts d'autonomia".

Associacions firmants

Les associacions que signen el manifest són, des de Catalunya, Convivència Cívica Catalana i l'Associació Cultural Cervantina; per part de l'Aragó, la Federació d'Associacions Culturals de l'Aragó Oriental (FACAO) i la plataforma No Parlem Català; des del País Valencià, Nou Valencianisme, Grup d'Acció Valencianista i el col·lectiu Valencia Freedom, i pel fa a les Illes, firmen el text les entitats Acadèmia, Plataforma de sa Llengo Baléà, Cercle Balear i Ambaixada Cultural de Balears.


Anar al contingut