Washington

Obama envia dos vaixells de guerra i 50 "marines" a Líbia per reforçar la seguretat a les ambaixades

Experts nord-americans consideren que l'11 de setembre, i no el vídeo fins ara desconegut, és el motiu de l'atac a Bengasi. Romney considera "vergonyosa" l'acció de la Casa Blanca d'haver demanat disculpes pel vídeo en què es critica l'islam.

Actualitzat
Obama ha promès "justícia" i ha enviat dos vaixells de guerra i un grup d'uns 50 "marines" de la base de Rota per reforçar la seguretat de les instal·lacions diplomàtiques dels EUA a Líbia. Això després de l'atac d'ahir, en què va morir l'ambaixador nord-americà i tres funcionaris al consolat de la ciutat de Bengasi. Els "marines" tenen com a destinació Trípoli, la capital de Líbia, i formen part d'un grup de les forces armades nord-americanes preparat per ampliar la seguretat de les ambaixades quan es produeixen aquest tipus d'atacs a les legacions diplomàtiques.

Escalada de tensió als països àrabs

El president nord-americà, Barack Obama, ha explicat en una compareixença conjunta a la Casa Blanca amb la secretària d'Estat, Hillary Clinton, que ha ordenat incrementar les mesures de seguretat a Líbia després dels atacs i que ha ordenat també l'estat d'alerta a totes les ambaixades dels EUA al món.
 
En referència al motiu adduït pels atacs —un vídeo fins ara desconegut als EUA en què es veu Mahoma mantenint relacions sexuals—, Obama ha subratllat que els Estats Units "és un país que respecta totes les creences religioses i rebutja tots els intents de denigrar la dels altres". Tot i això, Obama ha reconegut que "no tenim cap justificació per a aquest tipus de violència sense sentit. Cap".

La indignació sobre el film, produït als Estats Units, s'ha estès pel món àrab, tot i que en alguns llocs, com l'Afganistan, Egipte i Líbia, s'ha intentat mitigar la polèmica censurant el vídeo a internet. Les protestes, però, continuen en aquests països i també en d'altres com Tunísia.

Per exemple, a la capital egípcia hi ha hagut aldarulls i enfrontaments de matinada davant del consolat dels Estats Units.

Pel vídeo o per l'11-S?

Experts nord-americans, però, apunten que l'atac contra l'ambaixada de Bengasi estava planejat coincidint amb l'onzè aniversari de l'11-S. Els experts creuen que els assaltants van fer servir com a arma de distracció les protestes contra la pel·lícula, en què apareix el profeta Mahoma tenint relacions sexuals.

L'ambaixador Chris Stevens, exemplar

El president ha qualificat d'"exemple" l'ambaixador Chris Stevens —el primer ambaixador nord-americà que mor en el seu càrrec des del 1979—, que ha mort "a la ciutat que va ajudar a salvar" durant les revoltes populars contra el dictador Moammar al-Gaddafi. "Quan el règim de Gaddafi va caure —ha recordat Obama—, ell va treballar sense descans per donar suport a aquesta jove democràcia."

Romney acusa la Casa Blanca d'actitud "vergonyosa" per haver-se disculpat pel vídeo

El candidat republicà a la presidència dels EUA, Mitt Romney, s'ha mostrat "indignat" pels assassinats i ha qualificat de "vergonyosa" l'actitud de la Casa Blanca, que ha demanat disculpes i ha condemnat el vídeo, en què es critica l'islam. "És un camí terrible per als Estats Units demanar disculpes pels nostres valors. És un error", ha dit Romney.

Amb aquestes paraules, Romney feia referència a un comunicat emès ahir a la nit per l'ambaixada dels EUA al Caire en què es condemnaven "els intents d'algunes persones de danyar els sentiments religiosos dels musulmans", en al·lusió al vídeo.

Un vídeo del qual no se sap ben bé l'origen. Mentre que alguns mitjans de comunicació egipcis han afirmat que podrien ser coptes (cristians egipcis) residents als EUA, altres mitjans han assenyalat que hi podria haver al darrere un ciutadà nord-americà d'origen israelià que viu a Califòrnia.

Romney ha aprofundit en les seves crítiques al president Barack Obama "per haver demostrat falta de claredat en la seva política estrangera", i ha assenyalat que els EUA "no poden dubtar a usar la seva influència a la regió per donar suport a aquells que comparteixen els nostres valors". "No podem deixar que la primavera àrab es converteixi en l'hivern àrab", ha afegit.
Anar al contingut