La vacuna de l'empresa nord-americana ha començat a mostrar eficàcia (Reuters/Dado Ruvic/Illustration)

Novavax, quarta vacuna molt efectiva contra la Covid, també amb la variant britànica

Amb la variant del Regne Unit, l'eficàcia voreja el 85% i a Sud-àfrica, on predomina una variant més perillosa, és del 60%

Novavax, una petita empresa biotecnològica amb seu a Maryland, ha anunciat que la seva vacuna contra la Covid té una efectivitat propera al 90%, fins i tot en llocs on està molt present la variant britànica. I arriba al 60% a Sud-àfrica, on predomina una altra variant molt més preocupant.

Els resultats han estat comunicats per la mateixa empresa. Recentment, Moderna i Pfizer-BioNTech van constatar que la variant detectada a Sud-àfrica tenia més facilitat per esquivar la protecció que donen les vacunes. Moderna ha anunciat que assajarà modificacions per fer la seva vacuna més eficaç contra la variant sud-africana.

La vacuna de Novavax és diferent a les ja aprovades de Moderna i Pfizer-BioNTech, basades en l'ARN missatger, i la d'Oxford-AstraZeneca, que utilitza adenovirus del refredat modificats.

La de Novavax conté una versió obtinguda en el laboratori, per enginyeria genètica, de la proteïna S, que es troba a l'espícula del SARS-CoV-2 i que aquest utilitza per introduir-se a les cèl·lules.

La proteïna sola és incapaç de provocar la malaltia –només és una part artificial de la coberta del virus-, però genera anticossos i així, davant d'una possible infecció real, l'organisme reconeixerà la proteïna del virus i l'inactivarà.

La vacuna també té un adjuvant, obtingut i patentat per Novavax, per desencadenar i fer més intensa la resposta immunitària.

La vacuna requereix dues dosis, administrades amb una diferència de 21 dies. Un dels seus grans avantatges és que es pot conservar a una temperatura d'entre 2 i 8 graus i que es pot distribuir fàcilment en una preparació líquida a punt per ser administrada.

Es tracta d'una tecnologia utilitzada en vacunes com la de la grip, del virus del papil·loma humà (VPH) i de l'hepatitis B. Un dels problemes que presenta és que el seu desenvolupament és més lent que el d'altres vacunes.


Un 89,3% en la prova al Regne Unit

La Fase 3 de l'assaig al Regne Unit es va fer amb 15.000 participants d'entre 18 i 84 anys d'edat. Un 27% eren major de 65 anys.

Es van detector 62 casos de Covid, dels quals 56 corresponien al grup que havia rebut placebo i sis al dels vacunats. Això significa que l'eficàcia és del 89,3%. Dels 62 casos, un –en el grup placebo- era greu i la resta moderats o lleus.

A més, en més de la meitat dels casos confirmats, les anàlisis van demostrar que tenien la variant britànica B.1.1.7. Concretament, eren 32, mentre que 24 tenien altres variants i de sis no es va establir.

Això fa concloure els investigadors que l'eficàcia de la vacuna és del 95,6% per a les variants més antigues i del 85,6% davant la detectada al Regne Unit.


Vora el 50% per a la variant sud-africana

La prova feta a Sud-àfrica correspon a la fase 2b d'un altre assaig. Hi van participar més de 4.400 persones i va començar a l'agost. Durant aquests mesos, una variant amb diverses mutacions va començar a circular pel país –la B.1.351, anomenada variant sud-africana.

Segons els resultats, es van detectar 29 casos de Covid en el grup placebo i 15 en el grup que havia rebut la vacuna. Per tant, l'eficàcia era del 60%, calculat entre les persones que no eren portadores també del VIH, virus de la immunodeficiència humana.

Incloent-hi individus seropositius i seronegatius per al VIH, l'eficàcia era del 49%.

Com al Regne Unit, només un dels casos de Covid va ser greu i pertanyia al grup placebo.

Les seqüenciacions en 27 dels casos d'infecció van mostrar que 25 –el 92,6%- eren de la variant sud-africana.

El 60% d'eficàcia ha estat valorada molt positivament per Shabir Maddi, investigador principal de l'assaig:

"Aquesta és la primera vacuna contra la Covid-19 de la qual tenim proves objectives que protegeix contra la variant dominant a Sud-àfrica."

Novavax també ha anunciat que ja ha reclutat més de 16.000 participants de l'assaig PREVENT-19, que es farà als Estats Units i Mèxic. L'objectiu és tenir 30.000 participants la primera meitat de febrer.
 

 

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus VacunesRecerca científica
Anar al contingut