Disseny de la transformació de la Rambla, creat per km-ZERO
Disseny de la transformació de la Rambla, creat per Km-ZERO
Barcelona

Nou projecte per a la Rambla: voreres més amples i un carril de circulació per sentit

L'Ajuntament de Barcelona preveu invertir 35,6 milions d'euros en un pla que començarà el 2020

RedaccióActualitzat

L'Ajuntament de Barcelona ha presentat aquest matí el projecte per transformar la Rambla en un nou espai. S'hi faran places noves i voreres més amples que substituiran els carrils de circulació.

La proposta, que s'ha presentat en un acte al Gran Teatre del Liceu, començarà a principis del 2020 i es divideix en cinc fases d'un any i mig; la primera començarà a la zona de Colom.

Un sol carril i més espai per als vianants

La Rambla tindrà un sol carril de circulació, ja que es preveu ampliar les voreres i crear un tram central per oferir més espai als vianants. Segons la proposta de l'equip guanyador del concurs de reurbanització, Km-ZERO, l'Ajuntament preveu invertir-hi fins a 35,6 milions d'euros.

Pel que fa a la part baixa, tal com ha comentat la regidora d'Urbanisme, Janet Sanz, es crearà un espai verd al Monument de Colom que connecti la Rambla amb el mar.

Segons Itziar González, de Km-ZERO, la reforma ha de tenir en compte els veïns i enfortir el vincle dels barcelonins amb la Rambla.


Tres noves places i un memorial

El pla preveu crea una nova zona al voltant de Colom i Drassanes, amb més bancs i cadires per als vianants que passegin per la zona.

També es volen fer tres noves places per posar en valor el patrimoni arquitectònic: una davant del Teatre Principal; la segona al Pla de l'Os, davant del Liceu, i una tercera entre el Palau Moja i l'església de Betlem.

En aquests nous espais, la calçada, el passeig i la vorera estaran al mateix nivell i també es marcarà amb llums la zona per on podran passar els vehicles.

Segons la regidora del districte, Gala Pin, es plantegen crear un memorial per l'atemptat del passat 17 d'agost a la Rambla, però primer n'han de parlar amb els familiars de les víctimes. A més, ha destacat que si tiren endavant el memorial es presentarà de manera individual "per donar-hi tota l'entitat que es mereix."

Els quioscos i les terrasses es reubicaran

Els 11 quioscos de l'espai es canviaran de lloc quan s'acabin les concessions l'any 2030, un fet que ha estat molt criticat pel Gremi de Restauració de Barcelona i l'Associació de Venedors de Premsa de la Rambla. Han lamentat que la proposta de la reforma no ha comptat amb les seves aportacions.

Segons ha manifestat la vicepresidenta del Gremi de Restauració, Mireia Torralba, no ha estat un pla de reforma participatiu:

"No han comptat amb la visió dels que trepitgem cada dia la Rambla: venedors de premsa, floristes, estàtues humanes."

A més, han explicat que demanaran a tots els candidats a l'alcaldia de Barcelona que es comprometin a revisar el pla de reforma de la Rambla perquè no es redueixi el nombre de terrasses i quioscos.

Tot i això, l'Ajuntament ho ha negat, ja que han explicat que encara no s'ha definit el nombre de terrasses. Pel que fa als quioscos, han assegurat que es mantindran el mateix nombre d'establiments.

Cultura i turisme, altres punts de la reforma

El projecte preveu crear l'espai Cultura la Rambla, per donar més visibilitat a la programació cultural i perquè la via sigui entesa com la Rambla dels Museus.

A més, es crearan instruments per gestionar els denominats Espais de Gran Afluència (EGA), per ordenar diversos aspectes, com l'activitat dels guies turístics i delimitar espais concrets perquè parin amb els grups de turistes.

 

Anar al contingut