Moment de la pregària per Khashoggi aquest divendres a Istanbul (Reuters)
Pregària per Khashoggi a Istanbul (arxiu Reuters)

Nou àudio del cas Khashoggi: el diàleg dels seus assassins abans de matar-lo

Revelen que no el van drogar abans d'executar-lo i diuen que obeïen ordes superiors, cosa que desmenteix la versió saudita

Actualitzat

El govern turc disposa de dos enregistraments sonors sobre l'assassinat del periodista opositor saudita Jamal Khashoggi al consolat saudita a Istambul, segons publica el diari turc Hürriyet.

La novetat és l'àudio amb les converses entre els 15 agents saudites arribats a Istanbul abans d'estrangular i esquarterar el periodista. L'enregistrament de 15 minuts, capta la conversa dels agents minuts abans de l'arribada de Khashoggi al consolat el 2 d'octubre, i demostra que l'assassinat del periodista era premeditat i obeia ordres superiors

La revelació ha coincidit aquest divendres amb la celebració a Istanbul d'una multitudinària pregària d'homenatge a Khashoggi.

 

 

Contradiuen la versió de Riad

La informació que publica Abdulkadir Selvi, un influent editorialista proper al govern turc, explica que la gravació no deixa dubte sobre el fet que ser un acte del tot "deliberat" i que contradiu la versió que aquest dijous ha donat el fiscal saudita, Saud al Moyeb, que deia que no hi va haver cap ordre superior per executar Khashoggi, i la versió que la mort es va produir en el context d'una baralla.

"Aproximadament 15 minuts abans que Khashoggi arribés (al consolat) estan parlant entre ells sobre com realitzar l'assassinat. Repassen el pla preparat i recorden les responsabilitats (de cada un)"

El fiscal saudita va demanar aquest dijous la pena de mort contra 5 dels 18 implicats en els fets. En la seva versió exculpa el príncep hereu Mohammed bin Salman. La versió del fiscal explica que un equip va ser enviat a Istanbul amb l'ordre de portar el periodista, -de grat o per força-, a Riad. I diu que va ser el cap de l'equip que va prendre sobre la marxa la decisió de matar Khashoggi, que va ser "drogat, mort i esquarterat".

 

 

Segons l'altre enregistrament, que recull l'assassinat del periodista, demostra que no hi va haver cap negociació amb la víctima ni de persuadir-lo perquè tornés a l'Arabia saudita. Segons Selvi, el periodista saudita no va ser drogat sinó estrangulat o ofegat amb l'ajuda d'una corda o una bossa de plàstic.

Selvi afegeix que s'han recollit més proves en les trucades telefòniques internacionals fetes per l'equip saudita.

El ministre d'exteriors turc, Mevlüt Çavusoglu ha declarat que les explicacions de Riad li semblen "contradictories" i "insuficients".

Turquia i l'extradició del clergue Gülen

El govern d'Erdogan va entregar els àudios de l'assassinat de Khashoggi als Estats Units i l'Aràbia saudita així com a d'altres països.

Turquia ha negat que en cap moment estigués supeditant la pressió en les investigacions contra l'estat saudita pel cas Khashoggi, a l'expulsió del clergue musulmà Fethullah Gülen dels Estats Units. Segons ha declarat un alt funcionari turc, són "qüestions separades".

"En cap moment, Turquia ha ofert contenir la investigació de Khashoggi a canvi de l'extradició de Fethullah Gülen. No tenim la intenció d'intervenir en la investigació Khashoggi a canvi de favor polític o jurídic".

La Casa Blanca també ho ha desmentit. L'expulsió de Gülen dels EUA ha estat llargament demandada pel govern d'Erdogan que relaciona el clergue amb el cop d'estat fallit de fa dos anys.

 

ARXIVAT A:
PolicialJamal Khashoggi
Anar al contingut