Un home condemnat per la mort de la seva dona el 2007, durant el judici.
Un home condemnat per la mort de la seva dona el 2007, durant el judici.
Madrid

Només el 31% de dones mortes en mans de la parella el 2009 l'havien denunciat

El 95% dels homes jutjats per assassinats masclistes són condemnats. Així es desprèn d'un estudi elaborat pels experts en violència domèstica i de gènere del Consell General del Poder Judicial. L'informe es basa en les 45 sentències sobre aquests crims dictades per les audiències provincials d'arreu de l'Estat durant el 2009 i arriba a la conclusió que la violència de gènere continua sent un tabú per una part de la societat, ja que només en el 31% dels casos hi havia denúncies prèvies.

Actualitzat
Les dades de l'estudi, elaborat pel Grup d'Experts en Violència Domèstica i de Gènere del CGPJ, reflecteixen que dels 45 crims analitzats, en 43 s'han dictat penes de presó, mentre que en els dos restants s'ha dictaminat l'ingrés en un centre psiquiàtric. De mitjana, en els assassinats les penes són de 18 anys de presó, i en els homicidis, de 12. Pel que fa a indemnitzacions, paguen de mitjana 217.000 euros.

Nou de cada deu agressors són homes, i la majoria de les víctimes són dones. Pel que fa al vincle entre l'un i l'altre, en tres de cada deu casos eren matrimoni, xifra que significa un descens del 22% respecte l'any anterior. En el 44% dels casos vivien junts, el 16% eren nòvios i el 7% eren parelles que s'havien separat.

Només el 31% de les víctimes havien denunciat


En tres de cada deu casos, la víctima havia denunciat l'agressor abans del crim. A més, en un 40% dels casos hi havia hagut amenaces o agressions prèvies que no s'havien denunciat. La franja d'edat majoritària, tant de l'agressor com de la víctima, és d'entre 31 i 45 anys i l'hora crítica dels assassinats es produeix entre les nou del vespre i les dues de la matinada.

El 43% d'agressors eren estrangers


Pel que fa a la nacionalitat de les víctimes, el 67,5% eren espanyoles, quatre punts i mig menys que fa un any. I quant als agressors, eren espanyols en el 57% dels casos i, per tant, el 43% eren estrangers.

Una altra dada que reflecteix l'estudi és que la meitat dels agressors s'entreguen voluntàriament, una gran part fugen o neguen els fets i un 6% intenten suïcidar-se.
Anar al contingut