Palestins al costat d'un edifici bombardejat per Israel, aquest dimarts a la ciutat de Rafah, al sud de la Franja de Gaza

L'ajuda s'acumula a les portes de la Franja de Gaza, on "ja no hi ha cap lloc segur"

El pas de Rafah continua tancat quan les agències de l'ONU diuen que ja són 1.100.000 les persones desplaçades a dins de la Franja i que estan "estirant al màxim" l'aigua, els aliments i el combustible que els queden

Redacció / AgènciesActualitzat

La situació a la Franja de Gaza continua agreujant-se pels bombardejos d'Israel i per la manca de subministraments de tota mena, principalment aigua, menjar, combustible i material sanitari.

Segons l'agència de l'ONU encarregada dels refugiats palestins, la UNRWA, ja són 1.100.000 les persones desplaçades a dins de la Franja, 600.000 d'elles al sud i 400.000 a les seves instal·lacions.

La directora de la UNRWA, Raquel Martí, ha explicat al programa "Els Matins" de TV3 que estan "estirant al màxim" els recursos que els queden:

"Des de fa 2 dies estem repartint únicament un litre d'aigua per persona i dia per cobrir totes les seves necessitats bàsiques i estem estirant al màxim els aliments que ens queden, calculant molt estrictament les calories necessàries diàries perquè una persona pugui sobreviure."


Martí ha afegit que les instal·lacions de la UNRWA al nord de la Franja de Gaza, on tenien 160.000 persones allotjades, estan aïllades i no en tenen pràcticament informació.

L'Organització Mundial de la Salut, l'OMS, ha reiterat aquest dimarts la situació crítica que hi ha, afirmant que en 24 hores s'haurà acabat tota l'aigua i el combustible que encara hi ha.

Ja fa dies que Israel empeny els palestins de la Franja de Gaza a anar en direcció sud, cap a Rafah, i els ven que és un lloc segur.

Però les poques imatges que arriben des de l'interior mostren que la zona és de tot menys segura, i que les possibilitats de sobreviure a la Franja de Gaza cada vegada són més limitades. Així ho resumeix un dels hatibants de la Franja, Jamil Safi:

"Gaza està sent destruïda, Gaza està cremant! Ahir vam estar molt a prop del bombardeig al pas de Rafah. Fins ara estem dormint als carrers o als cafès, però malauradament ja és segur enlloc."

Uns 3.000 palestins han mort i 12.500 han resultat ferits a la Franja de Gaza des del 7 d'octubre, segons ha assegurat aquest dimarts el Ministeri de Salut palestí.

Fileres de camions amb ajuda humanitària esperant per entrar a Gaza, aquest dimarts al pas de Rafah (Reuters)

Israel continua bombardejant el sud de la Franja

Els subministraments haurien d'entrar per l'únic pas que no controla Israel, el de Rafah, a la frontera sud, que continua tancat, i l'ajuda humanitària enviada s'acumula a Egipte.

Mentrestant, continuen els bombardejos de l'exèrcit d'Israel, que també cauen al sud de la Franja, en concret a la ciutat que dona nom al pas de Rafah i també a Khan Yunis.

Segons un balanç difós per l'agència de notícies palestina Wafa, els bombardejos de les últimes hores han mort més de 70 persones, entre les quals hi hauria dones i nens.

Palestins vetllant els seus morts en un hospital, aquest dimarts a Khan Yunis, al sud de la Franja de Gaza (Reuters)

Visita de Biden a Israel i a Jordània

Enmig d'aquesta situació, el secretari d'Estat dels EUA, Antony Blinken, ha anunciat aquest dimarts a Tel-Aviv que el president Joe Biden arribarà aquest dimecres a Israel.

Segons ha dit Blinken, és una visita per expressar "el compromís" amb la seguretat d'aquest país, i que continuarà dijous a Jordània per entrevistar-se amb líders àrabs.

Un dels objectius del viatge de Biden és negociar l'obertura d'un corredor humanitari per trencar el setge a la Franja de Gaza i fer-hi arribar subministraments bàsics.

Israel pot estar cometent un crim contra la humanitat

En aquest sentit, l'oficina de drets humans de l'ONU ha dubtat aquest dimarts que el setge i l'ordre d'evacuació de la zona nord compleixin la legalitat internacional:

"Ens preocupa que aquesta ordre, combinada amb la imposició d'un setge complet de Gaza, no sigui una evacuació temporal legal, sinó un trasllat forçós de civils, cosa que viola el dret internacional."

Ho ha dit des de Ginebra Ravina Shamdasani, portaveu de l'oficina, que ha afegit que ara els palestins desplaçats que són al sud de la Franja estan "atrapats" sense subministraments bàsics.

Un trasllat forçós de població civil està tipificat com a crim contra la humanitat i està penat pel Tribunal Penal Internacional.

Aquesta oficina de l'ONU ja va alertar divendres que tots dos bàndols estan cometent crims de guerra, Israel per fer servir "la gana com a mètode de guerra" i Hamas pels atacs del 7 d'octubre:

"Capturar ostatges i l'execució sumària de civils per part de Hamas està òbviament prohibit pel drets internacional i també són crims de guerra."

 

 

ARXIVAT A:
IsraelGazaGuerra Hamas-IsraelHamàs
Anar al contingut