Ignacio Garriga intervé des del seu escó en un ple del Parlament, el 24 de gener del 2024
Ignacio Garriga

Ignacio Garriga va carregar despeses personals al Parlament, segons un informe de la cambra

La responsable de la tresoreria del Parlament insta la mesa de la cambra a endurir el control sobre les despeses dels grups parlamentaris i demanar aclariments a Vox

RedaccióActualitzat

El líder de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga, va carregar al Parlament despeses personals. Així ho acredita un informe de l'Oïdoria de Comptes de la cambra, l'òrgan que s'ocupa de la comptabilitat, segons ha avançat El Confidencial.

Garriga va carregar 39.361 euros en factures al seu grup parlamentari, uns diners que atribuïa a "pagament dels serveis de despatx i atenció a la seu", però també hi havia despeses com l'Associació de Famílies de l'escola dels seus fills o enviaments de menjar a domicili amb Glovo.

Pel que fa al primer concepte, les factures carregades pel líder de Vox al seu grup --segons l'informe de l'Oïdoria, que publica íntegrament aquest mitjà-- eren de més de 1.500 euros mensuals durant el 2021 i el 2022. En total, sumen en aquests dos anys 38.496,59 euros.

La resta, fins a superar els 39.000, són un total de 864,55 euros que, a banda de l'AFA i Glovo, inclouen serveis de tintoreria, perruqueria, supermercats o el McDonald's.
 

L'origen, la denúncia d'una exdiputada

L'informe arriba després que l'exdiputada del partit d'extrema dreta Isabel Lázaro denunciés despeses irregulars de Garriga davant d'Antifrau.

L'organisme va declarar que no era competent per investigar el cas i el va retornar a la responsable de la tresoreria del Parlament, que insta la mesa de la cambra a endurir el control sobre les despeses dels grups parlamentaris i a demanar aclariments a Vox.

L'informe recorda que ara no estan obligats a presentar factures i justificants de pagament, extractes bancaris, ni qualsevol documentació acreditativa sobre les despeses associades a la subvenció que reben. El que fa l'Oïdoria és verificar que han portat una comptabilització correcta i que han entregat la documentació sobre els comptes anuals o el balanç de sumes i saldos.

És per això que l'Oïdora recomana a la mesa que, "atès que les subvencions són lliuraments de fons públics", modifiqui la normativa actual per "ampliar l'abast del control", i proposa aplicar el control financer per comprovar que els diners "s'apliquen a les finalitats establertes i estan vinculats al compliment de les funcions dels grups".

Fonts Parlamentàries han explicat que la Diputació Permanent --òrgan que compleix les funcions del ple quan aquest està dissolt-- abans de la constitució del nou Parlament ja va aprovar un acord perquè l'auditoria de les despeses dels grups parlamentaris fos més exhaustiva.

La mesa de la Diputació Permanent, a més,  va demanar el passat 28 de maig al líder del grup d'extrema dreta aclariments per aquesta qüestió i és un dels temes a què haurà de fer front el nou president del Parlament, Josep Rull.
 

Vox subratlla que no és il·legal

Segons fonts de Vox, l'Oïdoria de comptes els va demanar que expliquessin l'activitat econòmica i la declaració de béns de Garriga, una informació que asseguren que es publicarà els pròxims dies a la web del Parlament, com ha de passar amb tots els diputats i diputades.

Subratllen, en tot cas, que l'òrgan "en cap moment ha dit que sigui res il·legal o irregular" i que tots els moviments estan declarats.

En un comunicat aquest vespre, Vox nega cap irregularitat i l'existència de 39.000 euros de despeses personals de Garriga.

També el mateix Ignacio Garriga ha denunciat una "campanya de calúmnies".

ARXIVAT A:
VoxParlament de CatalunyaIgnacio Garriga
Anar al contingut