El líder de Junts+, Carles Puigdemont, intervé en un míting a Elna el 10 de maig de 2024.
El líder de Junts ca comparèixer aquest dilluns davant les autoritats franceses a París (Europa Press)

Puigdemont reforça l'estratègia judicial per aconseguir l'amnistia i es persona a Tsunami

A més, apressa el Tribunal de Comptes perquè tanqui la carpeta sense preguntar a Europa

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Roger Rovira

Periodista de la secció de Societat de TV3 especialitzat en tribunals

@RogRovi
Actualitzat

La defensa de Carles Puigdemont entra en escena en el cas Tsunami. El seu advocat, Gonzalo Boye, ha presentat l'escrit on demana personar-se en la causa per terrorisme que porta el Tribunal Suprem.

Un moviment que ha estat acompanyat de la compareixença de Puigdemont aquest dilluns davant de les autoritats franceses. Va ser a París. En un tuit fet ahir per Carles Puigdemont, se'l podia veure en una foto a l'entrada d'una parada de metro de París.

En declaracions al programa "Tot es mou" de TV3, Gonzalo Boye ha explicat: "La policia francesa va contactar amb el president i aleshores van comparèixer aquest dilluns amb tota normalitat, com sempre han fet quan una autoritat els ho ha requerit". Aquest dimarts, un cop fet aquest tràmit, han presentat un escrit al Tribunal Suprem perquè els donin trasllat a la causa i "poder començar la defensa del president d'un procediment que entra de ple en l'àmbit de la llei d'amnistia."

 

La personació de Puigdemont, moviment clau a la causa de Tsunami

En l'escrit presentat per Gonzalo Boye, al qual ha tingut accés TV3, es demana que s'inclogui en el procediment al Tribunal Suprem la presentació de Puigdemont aquest dilluns davant de les autoritats franceses i que se'ls doni un termini per pronunciar-se sobre l'aplicació de la llei d'amnistia.

Un moviment de la defensa de Puigdemont que coincideix amb dos elements clau a la causa.

Per una banda el fet que, des del dia 10 juny, Carles Puigdemont no té immunitat europea en deixar de ser eurodiputat. Per altra banda, perquè la seva compareixença davant les autoritats franceses coincideix amb la setmana que la jutgessa del Suprem Susana Polo va fixar per a la seva declaració a la causa per videoconferència. Una declaració, però, que la mateixa jutgessa va suspendre la setmana passada per donar temps a les parts a pronunciar-se sobre l'aplicació de la llei d'amnistia.

Aquesta no és la primera vegada --des que Carles Puigdemont és a l'estranger-- que l'expresident compareix davant d'alguna autoritat judicial europea. Així ho ha dit el seu advocat, Gonzalo Boye: "El president mai ha estat fugat de les autoritats judicials, sempre ha estat a disposició, ha comparegut a Bèlgica quatre vegades, a Alemanya, a Itàlia". Un fet que per Boye acredita que "aquestes presentacions fan veure que no és un fugat de la justícia. És la persona menys fugada de la història."

        

L'altre moviment de Puigdemont: la causa del Tribunal de Comptes

A banda del cas Tsunami, la defensa de Puigdemont també s'ha pronunciat sobre la causa del Tribunal de Comptes. Aquí la Fiscalia reclama 3,1 milions d'euros --que s'haurien destinat a preparar l'1 d'octubre-- als expresidents Artur Mas i Carles Puigdemont i a exconsellers dels seus governs com Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull, Andreu Mas-Colell i Francesc Homs, entre d'altres.

La defensa de Puigdemont s'oposa que el Tribunal pugui consultar al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre l'aplicació de la llei d'amnistia.

En l'escrit, al qual ha tingut accés TV3, Gonzalo Boye diu que el Tribunal no té competència per fer el tràmit en no tenir l'estatus d'òrgan judicial. I en aquest mateix escrit, Gonzalo Boye retreu al Tribunal de Comptes que busqui "15 minuts de fama" i li diu "que no es fiqui en aventures jurídiques" per endarrerir l'aplicació de l'amnistia.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut