Catalunya al dia

Hi ha un altre Tor a Catalunya: 60 cases, cap mort i alguna confusió

L'èxit de la sèrie de Carles Porta a 3Cat ha despertat l'interès de molta gent pel petit nucli de Tor, al Pallars Sobirà, però el que molta altra gent no sap és que hi ha un altre Tor al Baix Empordà

Enllaç a altres textos de l'autor

Laia Claret

Periodista de Catalunya Ràdio a la demarcació de Girona

@laiaclaret
Actualitzat

No està envoltat de muntanyes, sinó que és enmig d'una plana, entre camps de pomeres i a només quinze minuts de la platja. No hi viuen 14 persones, són un centenar de veïns. No hi ha 13 cases, sinó una seixantena. Però, per sobre de tot, allà no hi ha hagut cap mort violenta.

Ara que mig país ha viscut pendent dels secrets que amaga la muntanya pallaresa de Tor, el programa "La tarda de Catalunya Ràdio" s'ha fixat en el fet que hi ha un altre Tor a Catalunya, un nucli que pertany al municipi de la Tallada d'Empordà, al Baix Empordà.


Més d'una confusió

El simple fet de dir-se de la mateixa manera ja fa pensar que al llarg dels anys hi ha hagut més d'una confusió entre els dos pobles de Tor. Però l'èxit recent de la sèrie sobre les vides de Sansa i Palanca ho ha accentuat darrerament, com explica l'alcaldessa del municipi empordanès, Maria Dolors Guàrdia:

"Hem rebut 3 o 4 trucades en què se'ns preguntava per què teníem tancat el camí que va de Tor a Andorra. Quan vam relacionar la confusió, els vam explicar que nosaltres som molt lluny d'Andorra"

Tor, al Baix Empordà, està situat en una plana a 15 minuts de la platja (3Cat/Aleix Duran)

Les confusions, com dèiem, venen de lluny. Als anys 80 i 90, molts paquets enviats per Correus trigaven més d'un mes a arribar al Tor empordanès, perquè primer els enviaven al Tor pallarès per error. En Joan Maria Pereta, un veí, en demanava sovint per feina i ho recorda perfectament:

"Els de Correus la van 'liar' molt. Al cap d'un mes arribava el paquet amb el 'Lleida' guixat i posava 'Girona' ben gros escrit amb bolígraf"


No envegen el Tor pallarès

Els veïns d'aquest poble del Baix Empordà estan contents de ser un poble tranquil i de no tenir l'allau de visitants que ara té el Tor del Pallars Sobirà. 

Plànols de Tor de l'Empordà on se situen les cases i les muntanyes que l'envolten (3Cat/Aleix Duran)

Del que estan més orgullosos és del casal del poble, punt de trobada de tots els veïns des de fa més de 60 anys. El van construir ells mateixos i molts recorden que va ser un dels primers llocs on es va poder veure la tele.

 

ARXIVAT A:
Turisme
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut