"No hi ha hagut estirada d'orelles": Omella nega que el papa els hagi citat pels abusos

En una trobada insòlita al Vaticà, Francesc ha demanat als bisbes espanyols la unificació de seminaris i canvis en la formació dels nous capellans per evitar casos de pederàstia

Anna Bonet Martínez/Mireia Prats i RieraActualitzat

En una reunió inusual al Vaticà, que ha durat cinc hores, el papa ha demanat als bisbes de la Conferència Episcopal Espanyola que formin els capellans del futur amb eines de psicologia per evitar els abusos sexuals infantils i no encobrir-los.

No se n'ha parlat directament, segons han afirmat els bisbes espanyols, però a la trobada planaven els casos de pederàstia de l'Església després del contundent informe del defensor del poble, que va parlar de 440.000 víctimes d'abusos, la meitat per part de capellans. "Ha estat un diàleg cordial, no hi ha hagut estirada d'orelles", ha explicat el president de la Conferència Episcopal Espanyola, Joan Josep Omella.

El Papa conversant distesament amb els bisbes espanyols
A la reunió no s'ha parlat directament dels abusos sexuals infantils a l'Església (Vatican Media/Zuma Press)

"No s'ha tractat específicament el tema dels abusos, no ha sortit", ha explicat el president de la subcomissió del clero de la Conferència Episcopal Espanyola, Jesús Vidal.

"Però sí que es cuidi tota la psicologia" amb una formació humana que faci que "els futurs sacerdots siguin persones madures, lliures i capaces de desenvolupar una vida social adequada", ha afegit.

La Basília de Sant Pere, al Vaticà, aquest matí
La basílica de Sant Pere, al Vaticà, aquest matí (Mireia Prats i Riera)

Segons els bisbes, no s'han tractat els resultats de l'informe sobre la pederàstia en l'àmbit eclesiàstic a Espanya, encarregat pel Congrés dels Diputats. "El papa sempre diu que som en un canvi d'època i ens hem de preparar", ha afegit Omella.


Cal tancar seminaris

El motiu principal de la trobada, d'acord amb els religiosos, era que els 86 seminaris que hi ha actualment a Espanya estan pràcticament buits, fruit de la manca de fe i de vocacions.

El papa Francesc, preocupat per la despesa que això suposa, ha demanat als bisbes de la Conferència Episcopal Espanyola que optimitzin els recursos, tancant-ne alguns i reagrupant-los per acollir grups més grans d'alumnes.

Tres seminaristes estudiant a la biblioteca del Seminari Interdiocesà de Barcelona
El Seminari Interdiocesà de Barcelona agrupa 7 bisbats i té 15 alumnes (3Cat)

El pontífex conclou que no vol seminaris buits, després de l'auditoria que dos bisbes uruguaians van fer a principis d'any. Com a exemple a seguir, Francesc ha posat el Seminari Interdiocesà de Barcelona, que aplega seminaristes de set bisbats diferents.

El papa els ha posat deures, però no ha marcat un calendari clar. Conscient que els temps de l'Església són lents, sí que els ha dit que "es posin les piles".

 

ARXIVAT A:
Pederàstia EsglésiaVaticà
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut