El 90% dels menors víctimes d'abusos sexuals no ho explica fins que és adult

Les violències cap a la infància i l'adolescència queden sovint invisibilitzades: es calcula que només es denuncien el 15% dels abusos sexuals a menors

RedaccióActualitzat

Un de cada cinc infants és víctima d'algun tipus d'abús sexual infantil abans de fer els 17 anys. Són dades del Consell d'Europa. Segons la Fundació Vicky Bernadet, que treballa en l'atenció i la prevenció d'abusos sexuals a menors, en la pràctica totalitat dels casos (el 90%) aquests abusos no es denuncien fins que les víctimes arriben a l'edat adulta

L'any 2022 es van presentar a Catalunya 949 denúncies per abusos sexuals a menors.

En un informe publicat per Save the Children el mes d'octubre, s'aporten dades sobre el perfil dels agressors. Destaca el fet que a vuit de cada deu agressors sexuals són parents o persones properes als menors.

En el cas concret a Catalunya, Save the Children ha estudiat 126 sentències i es constata que en un 39,7% dels casos l'agressor és algú de l'entorn familiar (es tracta, sobretot, de pares i padrastres). I en un 36,5% és un individu conegut per la víctima (educadors, monitors i, en definitiva, adults que exerceixen un estatus de poder i proximitat davant el nen).

 

El fet que l'abusador sigui de l'entorn més proper i íntim dificulta la detecció, la comunicació i la denúncia d'aquests casos de violència sexual. 

El 96% dels abusadors denunciats no tenen antecedents relacionats amb violència sexual, i el 67% no tenen antecedents penals de cap mena. 

Les víctimes d'abusos són en un 86% dels casos nenes. En un de cada dos casos els abusos comencen quan les menors tenen entre 10  i 14 anys, en plena pubertat. L'edat en què es concentren més casos d'abusos sexuals és al voltant dels 15 anys.

Save the Children alerten que aquestes dades "són només la punta de l'iceberg". Es calcula que només el 15% dels abusos sexuals infantils es denuncien i que la gran majoria queden només en la memòria de les víctimes. Alerten de la creença estesa que si una nena o un nen del nostre entorn més proper fos víctima d'abusos sexuals hi hauria senyals que ens en farien adonar. 

Les violències cap a la infància i l'adolescència són un fenomen sovint invisibilitzat. I quan passen dins l'àmbit familiar o conegut del menor encara augmenten la sensació de silenci i secretisme imposat per l'abusador. 

L'abús sexual té conseqüències emocionals, sexuals i socials a curt i llarg termini per als infants abusats. Per això, l'abordatge en l'atenció a les víctimes és cada cop més integral.

Abusos a menors en l'entorn de l'Església

Justament fa tres setmanes que el defensor del poble va presentar al Congrés dels Diputats l'informe sobre la pederàstia a l'Església espanyola. Després de 14 mesos d'investigació, conclou que més de 440.000 persones haurien estat abusades sexualment quan eren menors en l'entorn eclesiàstic, més de 200.000 directament per sacerdots o religiosos.

Entitats de víctimes han demanat aquesta setmana a Pedro Sánchez que es reforci el marc jurídic perquè els abusos sexuals a menors no prescriguin mai. Així, les víctimes que ara ja són adults podrien demandar civilment els seus agressors i a les institucions on es van cometre els abusos.  

 

ARXIVAT A:
Pederàstia MenorsAgressió sexual
Anar al contingut