Pederàstia a l'Església: hi hauria més de 440.000 víctimes, la meitat abusades per capellans

L'informe sobre la pederàstia a Espanya encarregat pel defensor del poble recomana un acte públic de reconeixement i indemnitzacions econòmiques a les víctimes

Actualitzat

Un any després que el Congrés dels Diputats encarregués al defensor del poble un informe sobre la pederàstia en l'àmbit eclesiàstic a Espanya, l'informe s'ha presentat aquest divendres amb xifres que no han deixat ningú indiferent. Més de 440.000 persones haurien estat abusades sexualment quan eren menors en l'entorn eclesiàstic, més de 200.000 directament per sacerdots o religiosos.

Les dades deixen al descobert la dimensió del problema, com remarca Josep Maria Tamarit, catedràtic de Dret Penal de la UOC i membre de la comissió del defensor del poble:

"Són dades que fins ara no teníem, per tant, està clar que hem pogut aportar un element de coneixement del problema molt important. A vegades hem sentit missatges en què s'ha volgut dir allò que 'a Espanya no havia passat', doncs s'ha vist que a Espanya ha passat el mateix que en altres països de tradició catòlica."

La comissió del defensor del poble l'han format 18 professionals d'àmbits com la justícia, la psicologia o la sociologia, que han distribuït la investigació en 3 àrees: la comissió d'assessors, la unitat d'atenció a les víctimes i el fòrum d'associacions de víctimes. Han atès 487 víctimes que s'hi han adreçat directament i han fet una enquesta sociològica a 8.013 persones de més de 18 anys residents a Espanya.

Com a resultat ha sortit que el 0,6% van ser abusats per un sacerdot i un 1,13% per persones de l'àmbit religiós. Això serien 234.000 persones i 441.000 respectivament si es fa una extrapolació d'aquests percentatges amb el nombre de persones adultes a Espanya.

El defensor del poble entrega a la presidenta del Congrés l'informe sobre la pederàstia a l'Església (Efe/Mariscal)

Les xifres resultants a través de càlculs estadístics i les entrevistes fetes amb noms i cognoms reflectides en l'informe dibuixen la radiografia de la pederàstia en l'Església a Espanya, que els mateixos investigadors han considerat com a "impactant", tant per les xifres com pels relats de les víctimes, la majoria homes de més de 50 anys, com assenyala Noemí Pereda, professora titular de Psicologia a la UB i membre de la comissió:

"Són persones que venien de famílies molt creients, que realment pensaven que explicant a l'Església el que havien viscut rebrien una resposta reparadora i d'acolliment, i això no ha estat així. Són víctimes molt revictimitzades. Ens expliquen històries de molt dolor i de molta soledat."

El campanar d'una església
Els autors de l'informe lamenten la poca col·laboració que han trobat en les autoritats eclesiàstiques (iStock/Diego Cerro Jimenez)

Justícia restaurativa i reconeixement dels casos

L'informe no només assenyala l'Església, sinó que també responsabilitza l'Estat i les administracions públiques que al llarg dels anys han permès els silencis i els encobriments i no han vetllat prou perquè aquests abusos no es cometessin. Les víctimes volen ser reconegudes públicament i que hi hagi un compromís de compliment dels protocols perquè el que elles van passar no torni a passar mai més.

En l'apartat de recomanacions també es parla de la necessitat de complir amb una justícia restaurativa, que implicaria també indemnitzacions a les víctimes per les despeses en les teràpies psicològiques i psiquiàtriques per les quals han hagut de passar. Aquesta justícia restaurativa és l'única que obtindrien la majoria de víctimes, perquè els seus casos ja han prescrit.
 

L'informe encarregat per l'Església encara no s'ha fet públic

Espanya és l'únic país europeu que tindrà dues investigacions de la pederàstia en l'Església. La que s'ha presentat aquest divendres, elaborada pel defensor del poble, i la que la Conferència Episcopal Espanyola va encarregar a un bufet d'advocats i que encara no s'ha fet pública.

Els dos grups, per tant, han treballat en un procés paral·lel. A l'espera de saber les dades de la dels bisbes, els investigadors del defensor del poble defensen el rigor amb què han treballat en tot moment"tots els relats tenen un nom i un cognom al darrere, no hem atès trucades o escrits anònims", asseguren.

Han treballat sobre el coneixement que el 80% dels abusos sexuals infantils passen en un entorn familiar i de confiança, com apunta Noemí Pereda:

"No estem perseguint l'Església, perquè l'Església és una part més d'un entorn on es produeixen abusos que també és l'escola, i principalment és a la família. Però, realment, que siguin menys casos que a les famílies, no justifica de cap manera que s'hagi ignorat a les víctimes durant tant de temps."

Tot i això, lamenten la poca col·laboració que han trobat en les autoritats eclesiàstiques. La majoria de bisbats espanyols no han permès que els investigadors accedissin als seus arxius.

L'informe queda obert a l'espera que altres víctimes que ho vulguin puguin trucar al telèfon gratuït 900 111 025 o escriure a l'adreça de correu atencionvictimasdefensordelpueblo.es.
 

 

ARXIVAT A:
Pederàstia Església
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut