Ni la fiscalia ni l'escola van avisar Ensenyament del cas d'abusos als Maristes de Sants - les Corts

El síndic de greuges ha obert una investigació per aclarir per què no va funcionar el protocol d'alerta en cas d'abusos sexuals a menors

Actualitzat

La primera denúncia d'abusos a un menor de l'escola Maristes de Sants-les Corts es va fer el 2011. El cas no va tirar endavant perquè el noi no va voler declarar. Ara, quatre famílies més han denunciat el mateix professor, que ja no treballa a l'escola, per uns suposats abusos que van passar entre el 1984 i el 2011.

El pare d'un exalumne ha destapat ara el cas, però tant el Síndic de Greuges com el Departament d'Ensenyament es pregunten com és que el 2011, amb la primera denúncia, no es va posar en marxa el protocol d'alerta previst per a casos com aquest. Llavors, va ser l'escola qui va portar el cas a la Fiscalia, però la família del noi no va voler presentar denúncia. La Fiscalia va decidir no investigar d'ofici tot i que codi penal preveu que en casos com aquests pot fer-ho. El professor va abandonar el centre de manera voluntària poc després d'aquests cas, però quedava impune d'un presumpte delicte que hauria confessat. Això no va impedir que altres menors estiguessin en risc de ser víctimes ni tampoc descobrir si hi hauria hagut altres casos.

Ara, el presumpte pederasta reconeix anys després ser el culpable d'aquests abusos en una entrevista a "El Periódico de Catalunya" i es mostra sorprès que no l'hagin buscat abans.

Des del 2006, hi ha un protocol que indica que quan es té coneixement d'un delicte d'abús sexuals a menors se n'ha d'informar la fiscalia i la Dgaia. Les escoles concertades, com els Maristes de Sants - les Corts, no tenen l'obligació de comunicar-ho al Departament d'Ensenyament, però sí a la Fiscalia, tal com van fer.

Quan s'activa, el protocol és resolutiu, però les associacions d'ajuda a víctimes de delictes sexuals diuen que les víctimes tenen por de parlar i les escoles i institucions temen que se les estigmatitzi. Pilar Polo, psicòloga de la Fundació Vicki Bernadet, explica que s'ha de conscienciar la societat per impedir casos com aquest.

Un 20% de la població espanyola ha patit abusos, un 20% de la població europea ha patit abusos. Que cadascú faci els seus càlculs.

El síndic de greuges ha obert una investigació d'ofici. Rafael Ribó s'ha adreçat al departament per aclarir si s'ha actuat, i en quin moment, d'acord amb els protocols.

 

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut