"Ni és el moment ni el lloc": malestar de les víctimes del 17A pels crits en l'homenatge

Durant el minut de silenci s'han sentit crits com "Volem la veritat" o "Espanya és un estat assassí"

Paula Florit GomilaActualitzat

Havien passat uns segons del minut de silenci en record de les víctimes mortals del 17A quan el moment de dol ha quedat interromput per uns crits. Venien del grup de persones concentrades amb el lema "Reclamem responsabilitats, exigim la veritat", just darrere dels familiars, alguns visiblement molestos, i les autoritats.

S'han sentit insults i frases com "Espanya és un estat assassí" o "Volem la veritat, hipòcrites", just després que una altra veu recordés les declaracions de l'excomissari José Manuel Villarejo, quan va assegurar que el CNI volia fer "un petit ensurt a Catalunya", però "va calcular malament les conseqüències".

Aquest és el moment en què els crits han interromput l'acte de record:

Les víctimes: "No és el moment ni el lloc"

El malestar dels familiars l'ha verbalitzat després Robert Manrique, assessor de la Unitat d'Atenció i Valoració d'Afectats per Terrorisme (UAVAT). "No és el moment ni és el lloc", ha dit.

"En un acte d'homenatge i record a les víctimes, barrejar-ho amb consignes polítiques, no respectant ni el minut de silenci, a moltes víctimes els ha fet molt de mal."

De fet, segons Manrique, una d'elles, una dona que va quedar òrfena i ferida greu en l'atemptat, ha tingut un atac d'ansietat "de veure com no s'ha respectat ni la memòria de la seva mare".

Per això, ha reclamat "amb tot el positivisme del món" que en futurs actes d'homenatge a víctimes del terrorisme "no vingui ningú de cap signe ni amb banderes ni amb consignes polítiques".

En la mateixa línia, Ada Colau també ha lamentat l'escena. Després de reivindicar Barcelona com una ciutat que sempre ha mostrat "un esperit de respecte i estima cap a les víctimes", ha criticat que "un grup reduït de persones ha boicotejat l'acte de memòria".

"Em sembla una profunda falta de respecte que en un acte de condol i memòria, ni tan sols el minut de silenci sigui respectat", ha assegurat. I ha afegit: "Tothom evidentment té dret a protestar, però no era ni el lloc, ni la forma, ni el moment". 

L'homenatge s'ha fet al memorial al pla de l'Os de la Rambla (Europa Press/Kike Rincón)

Rebuig de Junts i Esquerra

Entre les veus que han rebutjat els crits hi ha la de la regidora d'Esquerra a Barcelona Elisenda Alamany, que ha tuitat: "Amb els qui adoben i esperonen aquesta poca sensibilitat perquè creuen que les seves causes estan per sobre de la pèrdua d'algú a qui estimes, ni a la cantonada". 

Poc abans, també ha fet un tuit en aquesta línia Gabriel Rufián:

Des de Junts, han expressat també el seu "enèrgic rebuig" a la interrupció del minut de silenci:

Alguns membres de Junts, com Laura Borràs o Aurora Madaula, han participat en la concentració que s'ha fet a les 12 del migdia per "exigir responsabilitats" pel 17A a la seu de la Comissió Europea a Barcelona. 

ARXIVAT A:
Atemptats Barcelona Cambrils
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut