Jerusalem

Netanyahu rebutja l'acord nuclear i Hassan Rouhani destaca la voluntat de cooperar

El govern israelià considera que aquest acord augmenta els riscos de proliferació nuclear i fins i tot d'una guerra i l'Iran diu que complirà els seus pactes sempre que l'altra part faci el mateix

RedaccióActualitzat

Rebuda entusiasta del ministre d'Afers Estrangers iranià al seu país després del principi d'acord que reconeix el programa nuclear de l'Iran. Els països àrabs es mostren prudents. La principal veu discordant ha estat la del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, que exigeix que qualsevol acord final inclogui el reconeixement de l'estat d'Israel per part del règim de Teheran.

En les seves declaracions, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha exigit que qualsevol acord final sobre el programa nuclear de l'Iran reconegui "de manera inequívoca" per part de la República Islàmica el dret a l'existència d'Israel.

Netanyahu considera que aquest acord augmenta els riscos de proliferació nuclear i fins i tot d'una guerra. Netanyahu ha declarat que Israel no pot permetre que es mantingui intacta la capacitat nuclear d'un país que mai ha reconegut el dret dels jueus a tenir un estat propi i que, a més, és el seu enemic declarat.

Segons el primer ministre israelià, aquest acord no obliga l'Iran a tancar cap de les seves instal·lacions nuclears i "això permetrà que aquest país mantingui una gran infraestructura nuclear".

En aquest sentit ja s'havia posicionat el portaveu de Netanyahu, Marc Regev, en les seves declaracions:

"Aquest acord és un pas en una direcció molt, molt perillosa. Deixa l'Iran amb la seva infraestructura nuclear en expansió intacta, no li tanca ni una instal·lació. Ni una. Per tant, el que tenim és un acord que, desafortunadament, legitima el programa nuclear iranià, que té com a únic propòsit l'obtenció d'armes nuclears."

El govern israelià creu que, mentrestant, l'alternativa és mantenir l'alerta i la pressió sobre l'Iran per aconseguir un millor acord.

Israel passa per un dels moments més difícils en les habitualment fluides relacions amb els Estats Units. Sobretot des que, el 3 de març, Netanyahu va reptar el president dels Estats Units parlant directament davant del Congrés nord-americà contra l'acord que s'estava perfilant.

Israel i el Tractat de No Proliferació d'Armes Nuclears

Israel està considerat com l'única potència nuclear a l'Orient Mitjà i no ha firmat el Tractat de No Proliferació d'Armes Nuclears.

El president iranià, Hassan Rouhani

També ha estat el torn del president iranià, Hassan Rouhani, de valorar l'acord aconseguit amb occident per tancar l'anomenat "dossier nuclear".
L'Iran complirà els seus pactes sempre que l'altra part faci el mateix, ha dit Rouhani. Un missatge de compromís amb l'exterior, però també un missatge de consum intern per als iranians:

"N'hi ha que pensen que l'Iran només té dues opcions: lluitar contra el món o rendir-se a les superpotències. Nosaltres pensem que no és el cas ni de l'una ni de l'altra. Hi ha una tercera opció. I aquesta tercera opció és cooperar amb la comunitat internacional. L'acord serà equitatiu. Si la part oposada compleix les promeses que ha fet, l'Iran també complirà les seves. Si més endavant, l'altra part vol triar un camí diferent, nosaltres tindrem les mans lliures per fer el mateix."

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut