Un ramat de vaques de raça Bruna del Pirineu
Un ramat de vaques de raça Bruna del Pirineu

Neix un projecte pioner per millorar la producció de vaca Bruna dels Pirineus i donar-la a conèixer al consumidor

Actualitzat

ACN Olvan - Un projecte pioner s'ha proposat millorar les propietats de la carn de la vaca de raça Bruna dels Pirineus a través d'estudis genètics i ampliar el coneixement que el consumidor té del producte. Per primer cop compta amb la implicació de tota la cadena alimentària, des dels ramaders representats per la Federació de la raça Bruna dels Pirineus, sala de desfer (l'empresa Pirinat del Ripollès) i fins als distribuïdors Bon Preu i Esclat. Amb la idea de dinamitzar les zones rurals del país, el projecte també compta amb la col·laboració del Departament d'Acció Climàtica, l'IRTA i la UAB. "És un projecte de país", remarquen els impulsors, on es busca produir una carn "més tendra" i que el consumidor apreciï les seves qualitats.

"La Bruna dels Pirineus és la nostra raça i la que millor s'adapta al nostre territori perquè cria molt bé els vedells, és molt dòcil i això es transmet a la carn", explica el gerent de la Federació de la Raça Bruna dels Pirineus (FEBRUPI), Martí Orriols, que afegeix que el color marró és el seu tret més característic. L'Associació, que compta amb 310 socis ramaders i 17.000 caps de bestiar (vaques i toros), porta des dels anys 80 treballant en la millora genètica, centrada en la millora del seu maneig. Amb aquest nou projecte es vol seguir fent estudis genètics, però amb la finalitat de millorar la qualitat de la carn, perquè sigui més tendra i valorada.

En relació a les anàlisis genètiques, el projecte inclou la redacció d'un estudi comparatiu alhora que es farà una extracció de sang de tots els animals comercialitzats amb la idea de buscar aquells que tenen el gen que fa que la carn sigui més tendra. Amb aquests resultats a la mà, se seleccionaran els futurs sementals que millor transmetin les característiques buscades per tal que la carn sigui la més gustosa i de qualitat com a tret diferenciador. Les analítiques es faran des de la UAB i l'estudi es redactarà des de l'IRTA amb la col·laboració del Departament d'Acció Climàtica que n'assumirà el cost.

"És un pas més en un llarg trajecte", remarca Orriols, que recorda que amb els anys han aconseguit mantenir les explotacions que s'hi dediquen, a diferència del que ha passat amb altres varietats que han hagut de plegar. "Això ens encoratja molt; que ens mantenim és molt important perquè vol dir que les coses s'estan fent bé". A Catalunya es produeixen altres races no autòctones, com les franceses. En el cas de la raça Bruna, se sacrifiquen entre 10 i 15 vedells per setmana.

Una carn que encara no es coneix prou

Des de l'empresa Pirinat, que s'ocuparà de la sala de desfer, reivindiquen la qualitat d'aquesta carn. "Estem convençuts que tenim una raça autòctona bona i que cal donar-ho a conèixer", explica el seu director general, Enric Camprubí. En aquest sentit, creu que aquest és un "projecte de país": "No volem brunes que pasturin pel camp, sinó que el consumidor, la gent de l'àrea metropolitana la vulgui perquè és tendra i molt bona". A més a més, la compra del bestiar es farà a un "preu just i acordat prèviament amb els ramaders".

Orriols coincideix que "no és una carn prou coneguda encara", malgrat que la producció està molt repartida pel territori, no només el Pirineu sinó també Berguedà, Ripollès, Osona i punts d'interior com el Bages. Feia falta, diu, "aglutinar" tota aquesta producció amb un projecte com aquest, que també posarà l'accent en la distribució per arribar al consumidor.

Venda en una trentena de botigues

Des d'aquest febrer, ja s'ha posat en marxa una prova pilot que inclou la venda d'aquesta carn a una trentena de botigues del Grup Bon Preu. El seu director d'operacions, Joan Sabartés, explica que es fa per tauler i que encara no es distribueix amb producte envasat. "S'està venent bé", detalla. La idea és que, a mesura que tinguin més carn disponible, ampliaran els punts de venda i, en un futur, es pot incloure producte envasat en botigues del grup.

El grup d'alimentació considera que aquest és un "projecte estratègic" per poder donar una millor sortida a la carn i donar suport als ramaders del país mentre se segueix millorant genèticament la raça. Amb les pastures, també es contribueix al manteniment del paisatge i a la prevenció d'incendis.

A Catalunya hi ha altres races bovines autòctones, com ara la vaca de l'Albera i la Pallaresa. En el cas de la raça bruna, a més, és ecològica.

 

 

 

Anar al contingut