Norman Lear, guionista i productor, ha mort als 101 anys a Los Angeles
Norman Lear, guionista i productor, ha mort als 101 anys a Los Angeles (Reuters/Lucas Jackson)

Mor Norman Lear, el creador que va revolucionar les comèdies televisives als EUA

Les sèries de Lear, que ha mort als 101 anys, van ser les primeres a abordar problemàtiques socials com el racisme, l'avortament o l'homosexualitat als Estats Units

Norman Lear, creador d'algunes de les comèdies televisives més importants de la dècada dels anys setanta als Estats Units, ha mort als 101 anys al seu domicili de Los Angeles, segons ha informat la seva família en un comunicat publicat a la revista Variety.

Lear va ser el guionista i productor d'"All in the Family" (1971-1979), "Sanford and Son" (1972-1977), "Maude" (1972-1978), "One Day at a Time" (1975-1984), "The Jeffersons" (1975-1985) o "Good Times" (1974-1979), entre altres sèries.

Durant la seva etapa televisiva, Lear va guanyar nombrosos premis, entre els quals destaquen sis Emmy, i un lloc al Saló de la Fama de l'Acadèmia de la Televisió dels Estats Units. A més, l'any 1968 va ser nominat a l'Oscar al Millor Guió Original per la pel·lícula "Divorce American Style".

Les sitcoms de Lear van ser les primeres a abordar algunes problemàtiques socials als Estats Units que, fins al moment, no s'havien tractat a la televisió, com el racisme, l'avortament o l'homosexualitat. "Per a ell, cap tema era tabú", assegura Variety.
 

D'intent de publicista a llegenda televisiva

Nascut el 27 de juliol del 1922 a New Haven, Connecticut, Lear va abandonar la universitat durant la Segona Guerra Mundial per unir-se a l'exèrcit. Al llarg de la guerra, va participar en 52 missions com a pilot d'un B-17.

L'any 1950 va marxar a Los Angeles amb la intenció de ser publicista, però va començar a escriure per a estrelles de la televisió com Danny Thomas, Jerry Lewis, Dean Martin i Andy Williams.

El 1981, Lear va fundar el grup activista liberal People for the American Way amb l'objectiu d'impulsar el dret a vot i lluitar contra l'extremisme de la dreta. També va establir el Centre Norman Lear a l'Escola de Comunicació d'Annenberg de la Universitat del Sud de Califòrnia.

Les estrelles del cinema i la televisió recorden Lear

Després de fer-se pública la notícia de la seva mort, nombroses estrelles de la televisió, el cinema o la comèdia han omplert les xarxes socials de missatges de condol. Fins i tot el president dels Estats Units, Joe Biden, ha parlat de Lear, referint-se a ell com "una força transformadora per a la cultura estatunidenca".

"Norman estimava els EUA i va explicar les nostres històries des del cor, tant les coses bones com les dolentes."

L'actor John Leguizamo ha qualificat el mític creador i productor de "mestre a l'hora d'explicar històries".
 


Albert Brooks, actor i director, ha definit Lear com "el més gran entre els grans", mentre que una altra llegenda del món de la televisió i la comèdia de les últimes dècades, Rob Reiner, ha parlat d'ell com el seu "segon pare".
 

ARXIVAT A:
Estats UnitsObituariTelevisió
Anar al contingut