Mor l'últim padrí de la Màfia, Matteo Messina, als 61 anys

El van detenir al gener després de 30 anys de viure en la clandestinitat, perseguit pels assassinats dels jutges Falcone i Borsellino el 1992, entre molts altres crims

RedaccióActualitzat

L'últim cap de la màfia siciliana, Matteo Messina Denaro, ha mort aquesta matinada de dilluns amb 61 anys víctima d'un càncer en un hospital de L'Aquila, al centre d'Itàlia.

El van detenir al gener a Palerm després de 30 anys d'estar fugit de la justícia i de ser condemnat en rebel·lia a una vintena de cadenes perpètues per desenes d'assassinats.

Messina ha mort sense penedir-se dels seus actes criminals, sense col·laborar en cap moment amb les investigacions policials i judicials ni confessar la llarga llista d'assassinats, que segons ell mateix hauria dit en el passat, podria omplir un cementiri.

 

El van detenir quan anava a visitar-se pel càncer

El 8 d'agost el van operar amb èxit d'una obstrucció intestinal, però el càncer de colon que tenia l'ha acabat matant, després que demanés que no li allarguessin artificialment la vida.

Precisament el van detenir a la clínica privada La Maddalena de Palerm quan anava a tractar-se aquest càncer amb un nom fals, i on ja s'havia operat dues vegades, el 2020 i el 2022.

A Messina se li atribueix haver ordenat assassinar els jutges antimàfia Giovanni Falcone i Paolo Borsellino el 1992, amb grans atemptats amb bomba que van matar altres persones.

 

L'única fotografia de Matteo Messina feta pública per la policia italiana

Vida normal a pocs quilòmetres de la seva ciutat

Va ser poc després d'aquests atemptats que va passar a la clandestinitat, però se sospita que ha estat vivint sense gaires problemes a prop de la ciutat on va néixer, Castelvetrano.

De fet, els últims anys havia fet vida gairebé normal al poble de Campobello di Mazara, a prop de Castelvetrano, a la regió de Trapani, situada a l'oest de Sicília.

El seu pare ja era el cap de la màfia de Trapani i la policia afirma que amb 18 anys va cometre el primer assassinat.

Successor de Riina i Provenzano

Les detencions de Totò Riina i Bernardo Provenzano el van convertir en el principal líder de l'organització, a la qual donava ordres a través dels "pizzini", notes escrites en trossets de paper.

La clandestinitat en què ha viscut aquestes dècades no li ha impedit portar una vida de luxe i fins i tot visitar Barcelona per fer-se operar els ulls, entre altres viatges ara coneguts.

Després que el detinguessin al gener, van detenir membres de la seva família i també persones que el van ajudar a amagar-se al llarg dels anys.

A totes aquestes persones els van intervenir propietats i béns per valor d'uns 4.000 milions d'euros, el patrimoni que Messina ha acumulat durant la seva carrera delictiva.

Malgrat això, els investigadors judicials dubten que fos de debò el cap màxim de la màfia a Sicília, i creuen que el seu radi d'acció es limitava a la Trapani que va "heretar" del seu pare.

Al capo de la Cosa Nostra, Matteo Messina, el van detenir el 16 de gener del 2023 a Palerm
Al capo de la Cosa Nostra, Matteo Messina, el van detenir el 16 de gener del 2023 a Palerm (Europa Press)

 

ARXIVAT A:
PolicialItàlia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut