Masats va ser Premi Nacional de Fotografia l'any 2004 i se'l considera un dels grans renovadors de la fotografia documental dels 50 i els 60 (EFE/Javier Cebollada)

Mor el fotoperiodista Ramon Masats, autor de la foto icònica de seminaristes jugant a futbol

Cronista i mestre de la fotografia del segle XX, va ser reconegut per la representació d'una realitat objectiva i sense manipulació

Redacció/AgènciesActualitzat

El fotògraf Ramon Masats ha mort als 92 anys aquest dilluns a Madrid. Nascut a Caldes de Montbui l'any 1931, va començar fent reportatges per a diferents diaris amb treballs com els de la Rambla de Barcelona i els Sanfermines, i de seguida va demostrar una gran intuïció per captar la realitat més immediata sense manipular-la.

Masats va treballar en diversos diaris i va compaginar la pràctica fotogràfica amb el cinema i la realització de documentals.

A l'Agrupació Fotogràfica de Catalunya va conèixer fotògrafs com Oriol Maspons o Ricard Terré. Ja de ben jove es va instal·lar a Madrid, on va treballar per a Gaceta Ilustrada.

Reconegut cronista i autor de fotografies tan icòniques com la d'uns seminaristes jugant a futbol, també va treballar per a publicacions estrangeres com Paris Match, per a la qual va cobrir el casament dels reis d'Espanya el 1962.


Al món del cinema, Masats va participar en curtmetratges i va elaborar guions. És autor dels documentals "Prado vivo" i "El que enseña", i del llargmetratge "Topical spanish", en col·laboració amb Chumy Chúmez.

Allunyat de la fotografia, a partir del 1965 va produir diverses sèries de documentals per a Televisió Espanyola com "Conozca usted España", "Los ríos", "Raíces", "Música en la España Medieval" o "Si las piedras hablaran", amb textos de l'escriptor Antonio Gala.

El 1981 va decidir tornar a reprendre la fotografia i va començar a publicar llibres monogràfics, com el titulat "Nuestro Madrid", amb text de Luis Carandel, o "España diversa" (1983).

L'any 2002 va rebre el Premi Cultura de la Comunitat de Madrid en la modalitat de fotografia, i el 2004 va rebre el Premi Nacional de Fotografia del Ministeri de Cultura, que es van sumar a molts d'altres.

El novembre passat el ple del seu poble natal va decidir concedir-li la Medalla d'Honor de la Vila de Caldes de Montbui.

ARXIVAT A:
Fotografia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut