Imatge d'arxiu de l'expresident de Telefónica, César Alierta (Flickr)

Mor César Alierta, expresident de Telefónica, als 78 anys

També va ser president de Tabacalera, als anys 90, i de l'Associació Espanyola del Mercat de Valors, la "patronal" de la borsa espanyola

RedaccióActualitzat

L'expresident de Telefónica César Alierta ha mort aquest dimecres a Saragossa als 78 anys. L'empresari aragonès va presidir el principal operador espanyol de telecomunicacions durant 16 anys, del 2000 al 2016, una etapa en què es va convertir en un dels referents del món econòmic.

De la seva biografia també en destaca el seu pas per Tabacalera, als anys 90, quan va culminar la fusió de l'empresa pública amb Altadis. En va ser president des del 1996, nomenat per José María Aznar, que també va ser qui després el va posar al capdavant de Telefónica. D'aquesta època data el cas Tabacalera, en què va quedar absolt d'un delicte d'ús d'informació privilegiada perquè havia prescrit.

Alierta estava acusat d'un delicte d'ús d'informació privilegiada en la compravenda d'unes accions de Tabacalera l'any 1997, quan era president d'aquesta companyia. Aquest fet li va reportar uns guanys de gairebé dos milions d'euros. La Fiscalia Anticorrupció demanava una pena de quatre anys i mig de presó per a César Alierta, i de quatre anys per al seu nebot, també implicat en aquest afer.


Era propietari d'una de les grans fortunes d'Espanya

Alierta també va passar per diferents empreses, com la Borsa de Madrid o Iberia --va ser accionista i conseller d'IAG, el hòlding d'aerolínies que agrupa companyies com Iberia, British Airways, Aer Lingus i Vueling.

L'empresari va ser president de l'Associació Espanyola del Mercat de Valors, la "patronal" de la borsa espanyola, i del Consell Empresarial per a la Competitivitat, que tenia com a principal objectiu defensar la imatge de l'economia i les empreses espanyoles a l'exterior.

Alierta, que va arribar a ser la tercera fortuna més gran de l'Ibex-35, estava ingressat en un hospital de Saragossa des de Nadal, per greus problemes respiratoris.

César Alierta, que era un dels principals accionistes del Reial Saragossa, va començar la seva carrera professional a Banco Urquijo i a mitjans del 1985 va fundar Beta Capital.

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaDelictes econòmics
Anar al contingut