La vegetació ha recuperat terreny durant les setmanes de confinament (ACN/Gemma Aleman)
Montserrat

Montserrat estudia limitar l'accés de visitants a la muntanya després del confinament

L'absència d'excursionistes durant deu setmanes ha permès que creixi la vegetació en zones castigades pel pas del milió de persones que visiten la zona cada any

ACN/RedaccióActualitzat

Durant deu setmanes no hi ha hagut visitants a causa del confinament decretat per les autoritats sanitàries arran del coronavirus, i el Parc Natural de Montserrat n'ha notat els efectes. Ha tornat a créixer verd en zones molt castigades pel pas dels excursionistes que, ara, durant aquests dies, no hi han pogut anar. 

El gerent del Parc Natural de Montserrat, Xavier Aparicio, reconeix que "a la muntanya li feia falta una parada" i subratlla que la Covid-19 ha afavorit "sense cap mena de dubte" una muntanya que pateix, en algunes zones, un intens estat de degradació.

Ara, les pluges dels últims dies i l'absència de gent han fet que en algunes zones, com el pla de Sant Miquel, creixi vegetació en un terreny on feia anys que no creixia. Els indicadors dels senders també han estat tapats pels arbres.

"El parc natural està en un dels millors moments dels darrers anys", assegura Xavier Aparicio.

 

Per això, ara el parc estudia limitar quants visitants hi poden accedir quan es recuperi certa mobilitat, ja que, fins ara, gairebé un milió de persones visiten aquest entorn cada any

Alguns dels punts més populars, com la Creu de Sant Miquel, acumulen  un miler de visitants de mitjana els caps de setmana. D'altres, com el pont de fusta, van registrar 12.500 visitants al mes durant el 2019.

El parc de Montserrat rep cada any gairebé un milió de visitants (ACN/Gemma Aleman)


Una opció: la inscripció prèvia

Una de les opcions passaria per fer necessària una inscripció prèvia per accedir al parc i indicar per quines zones s'anirà. En aquest sentit, recalca el gerent, malgrat tractar-se d'un espai obert "cal garantir la distància de seguretat i en determinats moments haurem de dir que no s'hi pot entrar".

El que sí que ja s'ha decidit és que es col·locarà una senyalització específica en una quarantena de punts on tradicionalment hi ha més aglomeracions -com el cim de Sant Jeroni, la Creu de Sant Miquel o el pla de les Taràntules-  i es demanarà al visitant que mantingui la distància de seguretat.

El pont de fusta, a Montserrat, sense visitants durant l'epidèmia (ACN/Gemma Aleman)

Una muntanya de dues regions

La muntanya de Montserrat pertany als municipis de Monistrol de Montserrat i Marganell, que es troben en fase 1, i del Bruc i Collbató que, fins dilluns, continuen a la 0. Malgrat que sí que és cert que alguns veïns de la zona podrien accedir al parc natural i es fan misses -amb restriccions d'aforament- a la basílica, presenta una imatge pràcticament desèrtica.

Els hotels i la restauració, en fase 1, podrien haver obert, però s'ha posposat a l'espera que Barcelona entri en la fase 2 de la desescalada. 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut