Sant Joan Despí

Montilla reitera que no hi ha acord sobre el finançament tot i que el govern espanyol "ha mogut peça"

El president de la Generalitat, José Montilla, ha manifestat al programa "Els matins" de TV3 que encara no hi ha acord sobre el finançament tot i que la negociació "està en la recta final". Segons ha dit, el govern central "ha mogut peça" en relació amb les posicions dels últims mesos. Montilla ha conclòs que espera arribar aviat a un acord però caldrà que sigui "satisfactori" per als interessos de Catalunya i per tant caldrà continuar les converses.

Actualitzat
El president de la Generalitat ha reconegut que la situació econòmica a Espanya no ha facilitat les negociacions, ja que "fa un any estàvem en millors condicions per negociar una xifra, perquè ens trobàvem en una situació de superàvit i ara hi ha dèficit".

Tot i això, Montilla ha assegurat que el govern català continuarà mostrant-se ferm en les negociacions tal com ho ha fet fins ara: "Sóc tossut i persistent, sobretot quan tinc la raó; ara per ara, jo no he dit cap xifra, simplement he dit que les que ens donen, que multipliquen per 5 i per 6 les del pacte de l'any 2001, no les volem i hem dit que no".

L'objectiu de CiU: enderrocar Zapatero

El president s'ha mostrat molt decebut de l'actitud de Convergència i Unió durant tot aquest procés negociador. "CiU ha escollit el camí de la desqualificació i l'erosió; ha preferit sacrificar un acord de totes les forces i actuar en clau de partit. CiU sempre ha dit que l'acord de finançament seria un mal acord, que ja estava tancat i que fèiem teatre". Montilla culpa CiU de tenir com a únic objectiu la caiguda del govern de Zapatero. "Els 25 diputats del PSC no votarem en contra del PSOE de manera gratuïta; alguns volen fer que caigui Zapatero i que governi Rajoy i aquí no ens trobaran perquè un govern del PP no interessa a Catalunya; potser sí a CiU, però no a Catalunya".

ERC no trencarà el tripartit

El president de la Generalitat ha negat que ERC trenqui el tripartit si no s'assoleix un bon acord de finançament, perquè "s'assolirà el finançament que el govern espera i s'estarà en condicions d'acabar la legislatura i, sobretot, aplicar el pacte de govern". 

En aquest sentit ha qualificat de "pures especulacions" aquelles veus que apunten que hi podria haver una avançament electoral per a la primavera del 2010. Per Montilla, "no hi ha raons en aquest moment per avançar eleccions".

La sentència del Constitucional

Davant la possibilitat que el Tribunal Constitucional retalli o tombi l'Estatut, Montilla ha explicat que "si hi ha un pla B, no s'explica, perquè, si no, no és un pla B; el més important és que l'Estatut és un pacte entre l'Estat i Catalunya i, al marge de les sentències, el pacte perviu i aquesta és la qüestió de fons".
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut