Més ingressos a l'UCI en menors d'un any pels efectes de la contaminació

Crear murs verds a les escoles i sortir a la natura, també les embarassades, entre les pautes que donen l'Hospital Sant Joan de Déu i l'Institut de Salut Global Barcelona per pal·liar els efectes de la pol·lució

Actualitzat

Els efectes perjudicials de la contaminació per a la salut són més greus en els infants i comencen, fins i tot, abans de néixer.

És el que han destacat des de l'Hospital Sant Joan de Déu i l'Institut de Salut Global Barcelona (ISGlobal), que han recopilat les conseqüències que té l'exposició als contaminants entre els més petits.

El 13è informe FAROS, l'observatori de promoció de la salut de Sant Joan de Déu, se centra en aquestes repercussions.

Més asma i bronquiolitis amb ingrés a l'UCI

Més del 50% dels casos d'asma infantil a Barcelona es deuen a la contaminació de l'aire, segons un estudi d'IS Global.

Un estudi recent d'investigadors del mateix centre ha constatat que la presència de compostos de nitrogen --emesos pels vehicles i algunes indústries-- agreuja les infeccions per rinovirus i porta més nens a l'UCI per bronquiolitis.

Aquest virus és el responsable del refredat comú i, normalment, els menors el passen amb símptomes lleus, però en determinats infants causa una inflamació dels bronquíols que els porta a ingressar a l'hospital.

Els ingressos a les UCI per bronquiolitis es disparen per la contaminació
Els ingressos a les UCI per bronquiolitis es disparen per la contaminació(Pexels)

Els científics van analitzar 150 ingressos de menors provinents de l'àrea metropolitana sud (Baix Llobregat) a l'UCI de Sant Joan de Déu durant 9 anys (entre el 2010 i el 2018) i els van contrastar amb indicadors com la pluja, la temperatura, els nivells de pòl·lens o de compostos de nitrogen.

La conclusió va ser que, tres dies després que es registrés un augment dels nivells d'òxids de nitrogen, pujava la xifra de pacients que havien d'ingressar a cures intensives amb una infecció per rinovirus.

"El rinovirus, després del virus respiratori sincitial, és la principal causa d'infecció que porta a l'UCI nens per sota d'1 any de vida i la principal causa d'ingressos a l'UCI per sobre de l'any en pacients amb malaltia respiratòria", ha explicat el doctor Cristian Launes, pediatre i coinvestigador principal de l'estudi.

Els efectes comencen ja a la panxa materna

Els problemes de salut que causa la contaminació no només són més greus en els infants, sinó que comencen des d'abans de néixer i en poden afectar la salut fins que són adults.  

Alguns estudis apunten que els contaminants arriben a l'embrió a través de la placenta i, fins i tot, poden modificar l'ADN del nadó. S'han trobat concentracions de metalls a la sang del cordó umbilical.

Alteracions en el metabolisme, el neurodesenvolupament, la funció respiratòria o immunitària són algunes de les conseqüències de l'exposició a un ambient contaminat.

Hi ha estudis científics que indiquen que els contaminants ambientals s'han traduït en un augment de la prevalença de trastorns associats al neurodesenvolupament, que afecten 2 de cada 10 menors de 18 anys. Són problemes com dèficits d'atenció o hiperactivitat.

Quique Bassat, pediatre i epidemiòleg de l'ISGlobal, destaca que els efectes de la contaminació sovint queden ocults:

"Els efectes del clima i altres factors ambientals són molt més larvats, però no per això menys perillosos. S'estima que cada any moren al món 7 milions de persones pels efectes de la contaminació de l'aire. I 9 de cada 10 persones respirem aire contaminat."


Consells per reduir riscos: murs verds a les escoles o anar més a la natura

Coincidint amb la COP27 a Egipte, des de l'IS Global i Sant Joan de Déu han difós les dades per conscienciar que cal actuar, tant de forma individual com col·lectiva, per evitar que la contaminació perjudiqui els més vulnerables.

Aquestes són algunes de les propostes que han fet, centrades a les escoles, que és on passen més temps els infants:

  • -Plantar més arbres als patis de les escoles
  • -Crear murs verds que generin ombres
  • -Posar-hi fonts i zones de joc que siguin petits espais naturals de biodiversitat (millora el sistema immunitari dels nens en poc temps, diuen els investigadors)
Un nen jugant amb l'herba en un bosc
Els experts recomanen fer més sortides a la natura i activitats a l'aire lliure amb els infants (Pexels)

En el cas de les famílies, aconsella potenciar les activitats a l'aire lliure i fer més sortides a la natura. No només combat el sedentarisme, sinó que millora el son, el neurodesenvolupament motor, redueix l'ansietat i l'estrès i millora el rendiment escolar.

Segons l'informe, només el 20% dels nens i adolescents surten algun cop al mes a jugar a l'aire lliure i només un 10% van al parc cada dia.

"Sabem que els nens de les escoles rurals tenen puntuacions, als tests cognitius, millors que els que estan en centres prop d'una via urbana o amb alta contaminació per trànsit. És una evidència real. I sabem que les partícules contaminants afecten la placenta", ha remarcat Lola Gómez, cap de l'Àrea de la Dona de Sant Joan de Déu.

La doctora ha assenyalat que l'aire que respira una dona embarassada afecta el fetus a dins la panxa de la mare.

Per tot plegat, els experts han fet una crida a la prevenció ja des de l'embaràs i, fins i tot, des d'abans de concebre la criatura, vigilant la dieta o evitant l'ús a casa de productes que puguin contenir substàncies químiques, com sabons o envasos.

Una altra recomanació és ventilar la casa fora de les hores punta de trànsit o estar pendent de les indicacions de qualitat de l'aire que difonen les agències meteorològiques.

 

ARXIVAT A:
SalutContaminacióInfància
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut