Les estudiants presenten un percentatge més alt de depressió, ansietat i insomni clínic que els seus companys homes
Les estudiants presenten un percentatge més alt de depressió, ansietat i insomni clínic que els seus companys homes (EFE/Ismael Herrero)

Més de la meitat dels universitaris asseguren que tenen depressió o ansietat greu

Un de cada cinc estudiants que han participat en l'estudi havia tingut pensaments suïcides o d'autolesió en les últimes dues setmanes

Un de cada cinc estudiants universitaris ha pensat a suïcidar-se o provocar-se lesions, i més de la meitat ha necessitat suport psicològic per problemes de salut mental, depressió o ansietat.

L'ansietat greu o moderada és un dels principals problemes de salut mental que afecten aquest col·lectiu. Entre els estudiants entrevistats, un de cada dos assegura que en pateix.

Són els resultats d'un estudi encarregat pel Ministeri d'Universitats i el Ministeri de Sanitat entre els mesos de novembre del 2022 i maig del 2023 per quantificar la prevalença dels problemes de salut mental entre els alumnes de les universitats públiques i privades de l'Estat.

Un 17% dels joves universitaris han pres tranquil·litzants, ansiolítics, antidepressius o medicaments hipnòtics per prescripció mèdica.

Les estudiants presenten un percentatge més alt de depressió, ansietat i insomni clínic o greu que els seus companys homes. En canvi, entre els estudiants de sexe masculí hi ha més risc de consum continuat d'alcohol que entre les dones. Un de cada set estudiants té una conducta de risc amb relació al consum d'alcohol.

Les barreres econòmiques i la pressió per mantenir un rendiment acadèmic que els permeti optar a una beca, dos dels factors que generen angoixa als estudiants
Les barreres econòmiques i la pressió per mantenir un rendiment acadèmic que els permeti optar a una beca, dos dels factors que generen angoixa als estudiants (ACN/Albert Segura)

Entre les conclusions que es desprenen de l'estudi qualitatiu, les barreres econòmiques i la pressió per mantenir un rendiment acadèmic que els permeti tenir accés a una beca d'estudi són algunes de les principals preocupacions dels estudiants. Per això, l'estudi remarca la importància que els estudiants puguin accedir a beques. Una pressió que es tradueix en una càrrega d'estrès afegida i que, a vegades, els fa abandonar els estudis.

Un altre factor que provoca malestar entre els estudiants universitaris és la "sensació de pèrdua de temps". Consideren que els plans d'estudi no estan ben distribuïts i que hi abunden els continguts repetitius.

Amb aquest estudi es vol fer un diagnòstic acurat de la salut mental dels estudiants de les universitats i estimular polítiques educatives que millorin el seu benestar. Amb la LOSU, la nova llei orgànica del sistema universitari, tots els campus universitaris hauran de tenir serveis de prevenció i orientació psicopedagògica per als alumnes.

Quins estudiants formen part de la mostra?

Entre els perfils seleccionats per respondre el qüestionari sobre salut mental s'ha parat atenció especial a col·lectius vulnerables, com ara les persones racialitzades, les pertanyents al col·lectiu LGTBIQ+, les persones amb diversitat funcional i també les dones que cursen el doctorat.

La majoria d'estudiants de la mostra són estudiants de grau, però també hi ha persones que estudien un màster universitari i d'altres que fan estudis de doctorat.

Un 17% dels joves universitaris han pres tranquil·litzants, ansiolítics, antidepressius o medicaments hipnòtics per prescripció mèdica
Un 17% dels joves universitaris han pres tranquil·litzants, ansiolítics, antidepressius o medicaments hipnòtics per prescripció mèdica (ACN)

L'estudi s'ha fet en dues fases, una primera entre novembre i desembre del 2022 i una segona entre abril i maig del 2023. En la primera s'han rebut 59.605 respostes, l'equivalent a més del 3,5% del total d'estudiants universitaris matriculats i, en la segona fase, les respostes han estat de 24.148, l'equivalent a un 1,4% de matriculats.

 

 

 

ARXIVAT A:
UniversitatSalut Mental
Anar al contingut