Més de 750 pòlips colorectals sospitosos detectats en 2 anys a veïns del Bages, el Berguedà, el Moianès i el Solsonès

ACN Barcelona - El Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte que el Departament de Salut impulsa al Bages, el Moianès, el Berguedà i el Solsonès ha detectat en 2 anys 769 persones amb pòlips de risc que podrien haver progressat cap a malignes i ha diagnosticat 35 càncers colorectals, molts dels quals en estadis inicials. La quarta ronda del programa s'ha fet entre el 2022 i el 2023. La iniciativa s'adreça a la població d'entre 50 i 69 anys. La cinquena ronda durarà igualment dos anys i el desplegament ha començat a Manresa. S'estendrà de manera progressiva fins arribar a una població diana d'unes 63.000 persones. A Manresa estan citades més de 21.000 persones. La prova és voluntària i gratuïta.

El Departament de Salut considera que participar en aquesta iniciativa és una mesura "clau" per reduir el risc de patir càncer colorectal o, en cas que s'hagi començat a desenvolupar, per detectar-lo en etapes molt precoces.

Nàdia Ascón, infermera gestora de casos de cribratge de càncer de còlon i recte de la Fundació Althaia, ha indicat que la majoria de tumors d'aquest tipus que es detecten estan en una fase inicial i, per tant, "no solen presentar símptomes".

La gerent de la Regió Sanitària de la Catalunya Central, Alba Oms, ha afegit, en aquest sentit, que la detecció precoç "millora el pronòstic" del tumor i permet un tractament "molt menys agressiu". Per això ha convidat la població a participar en el programa.

Des que es va posar en marxa, el gener del 2016, aquesta iniciativa ha detectat 3.813 persones amb pòlips de risc que podrien haver progressat cap a malignes i ha diagnosticat 275 càncers colorectals a les quatre comarques.

En la darrera ronda del programa, de les prop de 63.000 persones convidades, 34.417 van acceptar participar-hi (54,3%). En un 4,7% dels casos, la prova de detecció de sang oculta en femta va resultar positiva i es va proposar a aquestes persones una colonoscòpia per obtenir un diagnòstic més afinat.

A partir d'aquí es van detectar 769 persones amb pòlips amb risc que, en el futur, podrien haver progressat cap a malignes. Aquesta progressió potencial s'evita, en la gran majoria dels casos, amb una extirpació que es fa aprofitant la colonoscòpia. També es van detectar 35 càncers colorectals, molts dels quals en estadis inicials. Salut puntualitza que les dades de la quarta ronda no són definitives perquè hi ha casos encara oberts.

Les dades de participació en la primera, segona, tercera i quarta ronda han estat del 53,3%, 54,9%, 55,9% i 54,3% respectivament. Les guies europees defineixen com a acceptable una taxa de participació del 45%. En 17 de les 18 Àrees Bàsiques de Salut del territori la taxa de participació en la darrera ronda del programa ha superat el 45% i, en 3 ha estat superior al 60%. La participació està per sobre de la mitjana de Catalunya, que se situa en el 46%. L'objectiu, subratlla Salut, és intentar assolir una taxa de participació superior al 65%.

Finalment, Salut recorda que el càncer colorectal és el tumor més freqüent a Catalunya, sobretot a partir dels 50 anys. Cada any es diagnostiquen més de 6.000 casos nous i moren unes 2.500 persones. En els estadis inicials, la supervivència a 5 anys és del 90% en els casos de malaltia localitzada i del 70% en els casos de malaltia amb afectació regional.

Anar al contingut