Merkel veu "problemàtica" la suspensió del compte de Trump a Twitter
Trump i Merkel, el desembre del 2019, en una cimera de l'OTAN (Reuters/Peter Nicholls)

Merkel veu "problemàtica" la suspensió del compte de Trump a Twitter

La cancellera alemanya demana una regulació de les xarxes socials el mateix dia que Twitter anuncia la suspensió de 70.000 comptes conspiracionistes

Juli Rodés AlmerActualitzat

La suspensió definitiva del compte de Twitter de Donald Trump, anunciada dissabte per aquesta xarxa social, ha estat qüestionada per una líder política que no es caracteritza per haver tingut cap bona relació amb el president dels Estats Units: Angela Merkel.

La cancellera alemanya ha expressat aquest dilluns la seva preocupació pel fet que una xarxa social pugui decidir unilateralment deixar algú sense veu.

Ho ha fet a través del seu portaveu, Steffen Seibert, que ha declarat que "la cancellera veu la suspensió permanent del compte del president dels Estats Units problemàtica".

Ha afegit que: "El dret a la llibertat d'opinió és d'importància fonamental".

I també ha explicat que, en canvi, Merkel considerava adequada la decisió de Twitter d'afegir notes als tuits on Trump feia afirmacions qüestionables.

Seibert també ha remarcat que, segons el govern alemany, les xarxes socials "tenen una responsabilitat molt alta", i és "evitar que la comunicació política resulti enverinada amb odi, mentides i incitació a la violència".


Twitter suspèn 70.000 comptes

Twitter ha suspès, aquests últims dies, més de 70.000 comptes relacionats amb el moviment conspiracionista QAnon, que dona suport a Trump.

La mesura s'ha fet pública quatre dies després que els responsables d'aquesta xarxa social anunciessin la suspensió definitiva del compte personal del president dels Estats Units en considerar que glorificava la violència.

El compte de Trump a Twitter tenia més de 88 milions de seguidors.

La decisió de Twitter de suspendre Trump va ser seguida per la xarxa social més gran del món, Facebook.

El fundador i màxim responsable de Facebook, Mark Zuckerberg, també va justificar la decisió amb l'argument que el president havia incitat a la violència.

 

Un telèfon en què es veu el compte de Trump suspès, a la sala de premsa de la Casa Blanca (Reuters/Joshua Roberts)


En un comunicat emès aquest dimarts, Twitter ha emmarcat la suspensió massiva de comptes en una "actualització després dels disturbis a Washington", en referència a l'assalt al Capitoli per part de milers de partidaris de Trump després d'un míting del president.

Els responsables de Twitter també han explicat que han detectat que, sovint, els usuaris afectats tenen nombrosos comptes oberts.

Comptes –asseguren– que estaven "dedicats a compartir a gran escala continguts nocius associats a QAnon per propagar les seves teories conspiracionistes".

A banda d'aquesta suspensió massiva, Twitter també ha anunciat que limitarà la visibilitat i la capacitat de difusió de tuits que hagin estat etiquetats per violar les seves normes.


Facebook retira l'expressió "atureu el robatori"

Aquest dilluns, d'altra banda, Facebook ha anunciat que prohibeix l'ús de l'expressió "atureu el robatori", i també que ha començat a retirar-la de les publicacions existents.

La frase "atureu el robatori" ("stop the steal") és la que utilitzen els seguidors de Trump per qüestionar el resultat de les eleccions presidencials.

 

Facebook s'ha mobilitzat contra les publicacions que qüestionen el resultat de les eleccions dels Estats Units (Reuters/Dado Ruvic)


Fins ara, Facebook havia permès la utilització d'aquesta frase, però després de la certificació al Capitoli dels resultats proclamats pel col·legi electoral, i mentre es prepara la presa de possessió de Biden, el 20 de gener, considera que l'expressió s'està fent servir en "intents continuats d'organitzar actes contra el resultat de les eleccions que podrien conduir a la violència".

Guy Rosen, vicepresident d'Integritat de Facebook, ha remarcat, a més, que "atureu el robatori" també va ser una expressió utilitzada per la multitud que va assaltar el Capitoli.


Baixada a la borsa

La decisió de Twitter i Facebook de suspendre els respectius comptes de Trump ha perjudicat la cotització a la borsa de totes  dues empreses: dilluns, les accions de Twitter van perdre un 6% del seu valor, i les de Facebook van caure un 4%.

ARXIVAT A:
Xarxes socials TwitterFacebookTrump Angela Merkel
Anar al contingut