Joe Biden confirmat com a nou president electe dels Estats Units (Reuters Kevin Lamarque)
Washington

Biden, ratificat president electe dels EUA després de l'assalt al Capitoli atiat per Trump

Després del rebuig una a una de les esmenes que encara s'han mantingut per impedir-ho fins a l'últim moment

Judith Casaprima SaguésActualitzat

El Congrés dels Estats Units certifica la victòria del demòcrata Joe Biden a les eleccions de novembre a la presidència del país, després de fer front a l'assalt sense precedents al Capitoli, instigat pel president Donald Trump. Una llarga jornada històrica que ha acabat de matinada.

Al Congrés dels Estats Units ha continuat la sessió per confirmar Joe Biden com a president electe, interrompuda durant hores per l'assalt de seguidors de Donald Trump al Capitoli. El caos a la seu de la democràcia del país ha acabat amb 4 persones mortes, diversos ferits i 52 assaltants detinguts, i també s'han requisat diverses armes. La sessió s'ha reprès per votar les objeccions que senadors i congressistes republicans han presentat per evitar el nomenament de Biden. Algunes han estat retirades i la resta s'han anat rebutjant una a una.

 

Rebutjades totes les objeccions

A alguns senadors i congressistes republicans els han quedat ganes de defensar les objeccions que tenien previstes per intentar evitar la confirmació de Joe Biden com a guanyador de les eleccions. L'objecció presentada pel senador Ted Cruz, un republicà amb aspiracions presidencials, a les eleccions Arizona ha estat rebutjada pel Senat.

S'hna mantingut les objeccions dels resultats a Arizona i Pensilvània, la resta s'han retirat (EFE/ Jim Lo Scalzo)

Aquesta objecció havia quedat interrompuda per l'assalt al Capitoli. Després, Cruz l'ha mantinguda i és quan Mitch McConnell, líder del seu mateix partit al Senat, ha estat contundent: "Els votants, els tribunals i els estats, tots han parlat. Si els rebutgem, això perjudicaria la nostra República". L'objecció ha quedat rebutjada.

Cap senador ha objectat els resultats electorals de Geòrgia, en contra del que es preveia, acceptant així la victòria de Biden en aquest estat, obsessivament disputat per Donald Trump, on els vots es van recomptar fins a tres vegades, i on aquest dimecres va perdre el control del Senat després que els demòcrates guanyessin els dos escons en joc. Tampoc s'ha presentat l'objecció prevista per Michigan, ni la de Nevada.

El senador Josh Hawley, un jove també amb aspiracions presidencials, ha presentat la darrera objecció al recompte de l'estat de Pennsilvània.

Les objeccions retirades i les rebutjades, una a una en la represa del plenari, han acabat certificant la victòria electoral de Biden. Amb aquesta última votació el Congrés queda dissolt.

La sessió interrompuda durant hores per l'assalt al Capitoli s'ha reprès (Reuters)

Pence dona l'esquena a Trump

El vicepresident Mike Pence, abans de l'assalt i de l'inici de la sessió, havia presentat una carta al Congrés on deia que no té "l'autoritat de decidir unilateralment" quins vots del Col·legi Electoral es poden comptar i quins no.

 

 

Recuperada certa calma al Capitoli, senadors i congressistes han tornat a la feina malgrat els fets i les hores intempestives, en una mostra de fermesa davant del que es considera un cop d'estat atiat pel president. Fora del plenari, els operaris reparaven amb rapidesa les destrosses provocades per l'assalt.

Mobiliari destrossat als passadissos del Capitoli (Reuters/ Jonathan Ernst)

 

Trump perd el suport del republicans

Trump perd el suport del seu partit. El senador republicà Lidsey Graham, un dels més estrets aliats de Trump, ha dit contundent: "Ja n'hi ha prou, no compteu amb mi". I també el líder republicà del Senat, Mitch McCornell, que ha deixat clar que ratificarien Biden com a president.

"Avui ratificarem el guanyador de les eleccions del 2020. Les actituds criminals mai dominaran el Congrés dels EUA. Els nord-americans no mereixen menys"

 

Agents de seguretat darrera un vidre blindat amb desperfectes (EFE/ Michael Reynolds)


Destitució de Trump per la 25a esmena

Els fets d'aquesta nit han obert un corrent d'opinió entre alguns polítics, empresaris i mitjans de comunicació que plantegen la destitució immediata de Donald Trump. Sense esperar les dues setmanes que li queden de mandat. Això seria possible si el vicepresident Mike Pence activés l'anomenada 25a esmena.

Acusen Trump d'incitar a la insurrecció d'aquesta nit i això podria comportar com a conseqüència un procés penal quan deixi de ser president. Però també podria plegar abans d'hora malgrat que li quedin 13 dies per esgotar el mandat. El número dos, Mike Pence, té un instrument per promoure la destitució immediata del president. S'anomena 25a esmena i permet substituir el president si és "incapaç de complir amb els deures i poders que emanen del seu càrrec".

La van aprovar l'any 1967 després de l'assassinat de John F. Kennedy. Aquesta esmena preveu la substitució del president si el seu segon envia una carta firmada per altres membres del govern a les cambres nord-americanes. Els cal un informe sobre l'estat del president i demanar-ne una substitució temporal. Si els encarregats de resoldre-ho en cada cambra ho tiren endavant, el vicepresident n'assumeix les funcions.

Alguns sectors també alerten del risc que comportaria activar aquest procediment per una possible reacció dels sector ultres que donen suport a Trump. De fet, el líder del grup d'ultradreta Proud Boys, detingut el dia abans, ha lloat l'assalt d'avui al Capitoli i ha amenaçat amb accions semblants en altres edificis públics dels Estats Units si no es revisen els resultats electorals.

La seguretat desplegada al Capìtoli no van poder aturar l'assalt (Reuters/Shannon Stapleton)

Dimarts, deu exsecretaris d'Estat de Defensa dels Estats Units havien firmat un document en què reclamaven a Trump que no involucrés l'exèrcit i permetés la transició pacífica del poder. L'excap del Pentàgon William Coen alertava, en una cadena de televisió, de les conseqüències.

"El perill és que el president encoratgi la gent a fer actes de violència als carrers i després fer servir aquests actes de violència com a argument per invocar la llei d'insurrecció. Hem d'anar amb molt de compte amb això i vigilar bé el que fa (Trump), perquè, com hem vist, ell no té cap límit de baixesa per mantenir-se al poder."

Una alerta que, a la vista dels esdeveniments, fa que diversos sectors als Estats Units plantegin dubtes sobre les mesures de seguretat i la capacitat de reacció dels efectius al Capitoli

 

ARXIVAT A:
Eleccions Estats UnitsTrump Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut